Politiek21 jun '13 06:05

Klokkenluiden neemt een vlucht in de VS

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Klokkenluiders in een nieuwe Amerikaanse documentaire bestrijden de uitkomst van het onderzoek naar de vliegtuigramp met TWA vlucht 800. In juli 1996 kwamen alle 230 inzittenden van deze Boeing 747 om toen het kort na opstijgen verongelukte.

Sindsdien zijn er hardnekkige theorieën in omloop over een raket waarmee het toestel zou zijn neergeschoten. Maar waarom nú opeens weer zoveel aandacht voor die theorieën, die in het officiële regeringsrapport na vier jaar onderzoek categorisch werden tegengesproken?

Eerst het deze maand begonnen proces tegen Bradley Manning van de Wikileaks. Kort daarop Edward Snowden die aan de bel trok over de grootscheepse digitale spionage door de National Security Agency. Klokkenluiders, ze staan centraal in een aantal belangrijke verhalen op t moment.  Iemand een ‘klokkenluider’noemen – een whistleblower in 't Engels –trekt dan ook onmiddelijk belangstelling.

Een flard uit de documentaire “TWA Flight 800” die volgende maand in premiere gaat, op 17 juli de dag 17 jaar geleden dat dat net uit New York opgestegen vliegtuig in zee stortte. De spreker is één van zes inmiddels gepensioneerde mensen betrokken bij het onderzoek naar de oorzaak, die in de documentaire het officiële onderzoeksrapport bekritiseren. Hij zegt dat de explosie die het toestel neerhaalde van buiten kwam, en dus niet werd veroorzaakt door, de officiële conclusie, door een kortsluitingsvonk die de brandstoftank deed ontploffen. Hij mocht dat indertijd niet vertellen. De oorzaak van de luchtramp moest als een ongeluk worden gerapporteerd.

Klokkenluiders, dus, hij en z’n collega’s, die met een inconvenient truth komen. Dat is nieuwswaardig. Alleen zijn zij lang niet de eersten die beweren dat de ware toedracht van de luchtramp door de overheid in de doofpot is gestopt. Al direct in 1996 waren er ooggetuigen die zeiden dat ze 1 of zelfs enkele raketten hadden gezien, afgevuurd in de richting van het klimmende toestel. Op het internet is het niet moeilijk om deze versie van de toedracht te vinden: dat óf terroristen expres óf de Amerikaanse marine per ongeluk het vliegtuig raakten met een raket. Het materiaal dat als bewijs moet dienen voor deze theorieën is in sommige gevallen zeker zo glad geproduceerd als documentairefilmpjes als deze nieuwe die nu de nodige ophef veroorzaakt.

Na het NSA Prism Edward Snowden verhaal zijn dat weer heel actuele vragen: belazert de regering ons, liegen ze, houden ze bewijs achter?  De nieuwe TWA documentaire gaat ook wat dat betreft in een vruchtbare voedingsbodem in première. 

De mensen die het vier-jaar lange onderzoek indertijd hebben geleid die spreken de hernieuwde insinuaties dat ze gerommeld hebben met het bewijs natuurlijk tegen. Oud-onderdirecteur van de FBI James Kallstrom speelde in een TV-interview op de man: op de zes gepensioneerde onderzoekers die pas nu na zoveel jaren de spil zijn waar de documentaire om draait. 

Als je in een complottheorie gelooft, brengt zijn reactie je natuurlijk niet op andere gedachten.

Deze documentaire heeft in ieder geval genoeg publiciteit losgemaakt dat de Amerikaanse verkeersveiligheidsinstantie die vliegtuigongelukken onderzoekt, de NTSB, dat die heeft verklaard dat als er echt nieuwe informatie is gevonden dat het onderzoek naar het neerstorten van het vliegtuig dan heropend kan worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen