Politiek18 nov '13 12:47

Extra waterbelasting strop voor zwembaden

Auteur: Eva Oude Elferink

Tientallen zwembaden gaan mogelijk failliet als de hogere belasting op leidingwater doorgaat. Daarvoor waarschuwen zwembad-directeuren en branche-organisaties.

De maatregel zal zwembaden naar verwachting jaarlijks vijfduizend tot tienduizend euro extra belasting kosten. Dat zegt Mervyn Stegers, voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden.

Compenseren
Vorige week werd duidelijk dat een Kamermeerderheid een verhoging van de leidingwaterbelasting steunt. De extra belastinginkomsten moeten compenseren voor afspraken die zijn gemaakt in het Herfstakkoord. Daarin staat dat een aantal nivelleringsmaatregelen van het kabinet worden afgezwakt.

Volgens Stegers zullen alle zwembaden financiële problemen krijgen als de extra belasting doorgaat. "Er is geen zwembad dat volledig in zijn eigen inkomsten kan voorzien. We zijn altijd afhankelijk van subsidies."

Gemeente
Stegers, tevens burgemeester van de gemeente Tubbergen, waarschuwt dat gemeenten niet zomaar kunnen inspringen. "Ook wij als gemeenten moeten fors bezuinigen. Als dit er nog eens bij komt, wordt het lastig. Er zijn op het moment heel veel organisaties die steeds minder geld hebben."

Een mogelijk gevolg is dat de extra kosten worden doorberekend in de entreeklaartjes. "Maar die zijn de afgelopen jaren al fors gestegen, omdat het schoolzwemmen bij een aantal zwembaden is verdwenen en de energieprijzen zijn gestegen", stelt Stegers. "Daar komt dit dan bovenop."

Afwachten
Minister Schippers van Sport heeft aangegeven een plan op te stellen om de sluiting van zwembaden te voorkomen. Stegers: "Natuurlijk moeten we dat plan afwachten, maar ik denk dat we gerust vanuit de branche kunnen zeggen dat de nood hoog wordt als deze maatregel wordt doorgezet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen