Politiek3 jul '13 14:53Aangepast op 3 jul '13 15:36

Geen nieuw onderzoek naar gebreken Fyra

Auteur: ANP Nieuws

De ING Bank moet 37 miljoen euro aan bankgaranties uitkeren aan de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding.

ING had zich garant gesteld voor 12 voorschotten die de NMBS had betaald aan het Italiaanse AnsaldoBreda voor de koop en levering van de omstreden Fyra-treinen. Eind mei annuleerden de Belgen de bestelling omdat de treinen te veel mankementen zouden vertonen.

ING stelde dat het de garanties aan de Belgen niet heeft kunnen uitkeren, omdat een Italiaanse rechter op verzoek van AnsaldoBreda die uitbetaling voorlopig had verboden. Een woordvoerster van de bank zei eerder dat meer dan tien banken garant stonden voor het miljoenenbedrag. ING zou daarin met 23 procent het grootste deel voor haar rekening hebben genomen.

Conflict AnsaldoBreda en NMBS doet niet ter zake
Bij het uitkeren van de bankgaranties doet het onderliggende conflict tussen AnsaldoBreda en NMBS niet ter zake. "De voorwaarden in de bankgaranties moeten strikt worden toegepast. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt als de NMBS kennelijk bedriegelijk of kennelijk willekeurig om uitbetaling had verzocht, maar dat is volgens de rechter niet gebleken'', schrijft de rechtbank in een toelichting.

Geen nieuw onderzoek
Ook heeft de rechter besloten dat er geen nieuw onderzoek naar de gebreken aan de Fyra-V250-treinen komt. Fyrabouwer AnsaldoBreda had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, nadat zij begin juni met de Fyra waren gestopt.

Het Italiaanse bedrijf wilde niet alleen dat onafhankelijke deskundigen de deugdelijkheid van de omstreden hogesnelheidstreinen gaan onderzoeken, maar eiste ook inzage in drie technische rapporten. Op basis van die rapporten besloot de NS kort na de NMBS om de Fyra van het spoor te halen. Ook dit verzoek is door de rechter afgewezen.

Teleurgesteld
De advocaten van de Italiaanse treinproducent Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel reageren teleurgesteld op het vonnis. Afhankelijk van de motivering van de uitspraak, die nog moet volgen, zal AnsaldoBreda zich beraden over een eventueel hoger beroep.

De rechter wees verder een vordering van de NMBS af om de bankgaranties van ruim 37 miljoen euro die aan AnsaldoBreda werden betaald, terug te halen.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen