Politiek5 mei '13 23:52Aangepast op 6 mei '13 22:01

Verbijstering en ongeloof na moord op Helmin Wiels

Auteur: BNR Webredactie

Het overlijden van de Curaçaose politicus Helmin Wiels heeft koning Willem-Alexander 'zeer aangegrepen'. De koning laat weten dat hij zijn medeleven betuigt 'aan de nabestaanden, familie en vrienden en aan de inwoners van het land Curaçao'.

"Bij mijn inhuldiging en beëdiging zei ik vorige week dat in het Koninkrijk der Nederlanden iedereen zijn stem mag laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen. Helaas is het een markante medeburger niet langer gegeven hier invulling aan te geven.''

Dat schreef de koning maandag in een bericht aan de waarnemend gouverneur van Curaçao, Adele van der Pluijm-Vrede.

----------------------------------------------------------------------------
Lees ook:

Artikel: Wiels was zich bewust van de bedreigingen

Portret: Helmin Wiels, charismatisch en controversieel

Politicus Wiels (54) doodgeschoten op Curaçao

----------------------------------------------------------------------------

Ongeloof
Op Curaçao en in Nederland is er vol ongeloof gereageerd op de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels (54). Het past niet bij Curaçao, was de eerste reactie vanaf het eiland. Bovendien gaan de gedachten terug naar 6 mei 2002, toen Pim Fortuyn op het mediapark werd vermoord.

Een dag na de moord op politicus spreken mensen op Curaçao elkaar aan en uiten hun verbijstering over de aanslag. In de media is er heel veel aandacht voor de moord, met in de kranten onder meer foto's van het ter aarde gestorte bloedende lichaam van de politicus. Politici spreken hun afschuw uit, betuigen hun medeleven met de familie van Wiels en roemen zijn inzet als politicus.

Wick: dergelijk geweld ongewoon

Veel mensen op Curaçao zijn bang dat de moord de vrijheid van meningsuiting op Curaçao nadelig zal beïnvloeden. “Politici en journalisten zullen hierdoor voorzichtiger met hun mening omgaan", benoemt een televisiepresentator zijn vrees.

Vicevoorzitter David Wick van de partij PAR wil niet vooruitlopen op het onderzoek, maar stelt: “Als de moord inderdaad politieke motieven heeft, is dat heel nadelig voor ons politieke klimaat, waarin we het hartgrondig met elkaar oneens kunnen zijn, maar tot nu toe nooit naar dergelijk geweld is gegrepen."

Pieters: Houd hoofd koel
De gevolmachtigd minister van Curaçao in Nederland Roy Pieters hoopt dat iedereen op het eiland het hoofd koel houdt na de moord op politicus Helmin Wiels. "Dit is niet des Curaçao’s. Voor het imago van het eiland is het belangrijk dat deze zaak snel wordt opgelost. Je kunt het kwaad niet laten overwinnen.''

De minister van Justitie Navarro noemde de moord zondag 'ongekend'. "Op Curaçao kennen we geen politieke moorden. We kunnen van mening verschillen, maar moord op een politicus is ongekend."

Rutte: Wiels een gedreven politicus
De moord op Wiels heeft ook de Nederlandse regering geschokt. "Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen'', zei minister-president Mark Rutte maandag.

"Curaçao verliest met Helmin Wiels een gedreven politicus. Een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal hart had voor zijn land Curaçao.'' In een telefoongesprek met premier Daniel Hodge van Curaçao heeft Rutte de deelneming van de Nederlandse bevolking overgebracht.

Plasterk: een man van het volk
“Het is afschuwelijk en een grote klap voor Curaçao en daarmee ook voor het koninkrijk", reageert Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse zaken en koninksrijkrelaties. Hij zegt op BNR over Wiels: "Hij was iemand die het land de goede kant op koerste met een rotsvaste overtuiging. Hij kwam echt op voor de gewone mensen in Curaçao. Hij was een man van het volk, wilde zorgen dat het economisch goed ging, bestreed corruptie, was trots op z’n land, z’n volk en was ook een voorbeeld voor mensen daar.”

Bij een bezoekje aan de Antillen liep Plasterk met Wiels over het eiland. “Ik zag echt een charismatische leider en die valt in een keer weg op deze manier. Echt afschuwelijk.”

Gerelateerde artikelen