Politiek23 dec '13 10:16

Geweld Sudan laait op, veel VN-personeel weg

Auteur: BNR Webredactie

Alleen het hoogst noodzakelijke VN-personeel blijft nog in Zuid-Sudan. De overige medewerkers van de Verenigde Naties vertrekken uit het land.

De strijd tussen twee etnische groepen laaide vorige week op en er wordt nog steeds hard gevochten. Het vertrek van de VN roept de vraag op wie zich nog bekommert op de mensen die op de vlucht slaan voor het geweld.

Jan Pronk, oud-VN gezant voor Sudan, kan zich goed voorstellen waarom het niet-essentiële personeel huiswaarts keert. "De VN zou die ook moeten beschermen, maar als je ze niet hoeft te beschermen omdat ze zijn weggetrokken, kan de VN zich concentreren. Er zijn ongeveer 7000 militairen op de bescherming van de Zuid-Sudanezen."

Haat
Er is een heftige strijd aan de gang tussen twee etnische groepen. Hoe groot is de haat tussen deze groepen? Pronk: "Tamelijk groot. Altijd geweest, door de eeuwen heen. Zuid-Sudan is een staat die bestaat uit een aantal naties, zou je kunnen zeggen. Tijdens de bevrijdingsstrijd is veel onderling gevochten. Dat is ook 'opgezweept' door interventie vanuit het noorden. Probleem is dat de leiders elkaar niet goed liggen."

Volgens Pronk zouden deze leiders 'bij de lurven moeten worden gepakt'. "Ze moeten echt bij elkaar worden gezet door de internationale gemeenschap. De Amerikanen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Ze kunnen zeggen 'we hebben zoveel voor jullie gedaan, jullie moeten het met elkaar eens worden'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen