Politiek24 dec '13 09:14

'Vijfduizend extra militairen Zuid-Sudan mogelijk nog niet genoeg'

Auteur: Thijs Baas

De vredesmissie in Zuid-Sudan moet worden uitgebreid, heeft VN-chef Ban Ki -moon voorgesteld aan de VN Veiligheidsraad. Nu telt de vredesmacht zo'n 6800 militairen en 700 agenten.

Lotje de Vries, onderzoeker bij het centrum voor Internationaal Conflictanalyse en Management, aan de Radboud Universiteit, betwijfelt of de gewenste vijfduizend militairen de rust in het land kunnen herstellen. Nederland is vertegenwoordigd met dertig politieagenten, en daar zal het met het oog op de geplande missie naar Mali bij blijven, denkt De Vries. "Mensen die nu voor de VN-missie opereren komen voornamelijk uit Sri Lanka, Bangladesh en India."

Geweld stoppen
Een gesprek tussen de leider van de vermeende staatsgreep en president Salva Kiir is de enige manier om het geweld écht te stoppen zónder VN-interventie. "Daar zit de echte oplossing, al hebben ze een meningsverschil over de voorwaarden waaronder het gesprek zou moeten beginnen. Salva Kiir wil graag praten met Riek Machar, maar die heeft als conditie dat elf leiders die vorige week werden gearresteerd eerst worden vrijgelaten."

Het gaat om elf mensen van alle etnische achtergronden, wat aangeeft dat de framing van de staatsgreep door Kiir een hele andere waarheid is dan die van de vicepresident. Toch is een begin gemaakt met de onderhandelingen, zegt De Vries. "Op enig moment zullen ze toch met elkaar moeten praten, want op de manier waarop het nu gaat kan het echt niet anders. De vraag is of de geest al uit de fles is op het moment dat ze met elkaar gaan praten of kunnen ze de jongens nog terugroepen?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen