Politiek19 apr '13 08:08

Nullijn in de zorg ligt tóch weer op tafel

Auteur: Pieter van den Akker

Werknemers in de zorg moeten er toch weer rekening mee houden met dat ze geen extra salaris krijgen. Werkgevers en werknemers onderhandelen over een zorgakkoord en bronnen zeggen dat de vakbonden toch een nullijn accepteren op voorwaarde dat de werkgelegenheid behouden blijft.

Maar was die nullijn niet vorige week in het sociaal akkoord juist van tafel geveegd? Redacteur André van Arnhem: "0 procent: zoveel zouden de medewerkers in de zorg er in 2014 bij krijgen als het aan het kabinet lag. Een maatregel om het begrotingsakkoord binnen de Brusselse lijntjes te houden. De bonden reageerden furieus. Werknemers in de zorg hadden al genoeg bijgedragen en dus was dat ook een van de belangrijkste punten in de onderhandelingen over een sociaal akkoord."

Toen FNV-voorman Ton Heerts vorige week het sociaal akkoord presenteerde vertelde hij dan ook met gepaste trots: "Het bezuinigingspakket van 2014 is van tafel. De nullijn in de zorg is voor 2014 is van tafel." Van tafel dus. En dat op nadrukkelijke wens op vakbond Abvakabo. Het was Heerts alleen niet gelukt ook de bezuiniging op de thuiszorg van tafel te krijgen. Dat zou volgens diezelfde Abvakabo 100 duizend mensen in de thuiszorg hun baan kosten.

Onverteerbaar
Onverteerbaar, want zo zou de Abvakabo mogelijk niet instemmen met het sociaal akkoord. Naast het sociaal akkoord werd er daarom de laatste dagen gewerkt aan een zorgakkoord. Bronnen vertellen nu dat de nullijn, eerst nog met pijn en moeite binnengehaald, in die laatste onderhandelingen toch weer zou gaan gelden voor 2014. En dat in ruil voor een kleinere bezuiniging op de thuiszorg. Voor werkgelegenheid dus.

Voor zaterdag moet dat zorgakkoord beklonken zijn, want dan stemmen de bonden over het sociaal akkoord. Volgt u het nog? Kort gezegd: de medewerkers in de zorg zijn weer waar ze begonnen: bij 0 procent.

Wie krijgt wat?
Marcel Canoy, hoogleraar Gezondheidseconomie in Tilburg en hoofdeconoom bij Ecorys, op de vraag of dit is wat de zorg nodig heeft: "Nee, natuurlijk niet. In de zorg wordt veel te veel gepraat over geschuif met geld: wie krijgt wat? Dat is misschien deels onvermijdelijk, want het gaat om geld, veel geld. Maar uiteindelijk gaat het in de zorg om wat de patiënt wil en hoe we de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren en tegelijkertijd de schatkist kunnen bedienen. Daar gaat het minder om dan om nullijnen en andere dingen die niet ontzettend boeiend zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen