Politiek6 mrt '13 19:44

D66: Verantwoordelijkheidsoffensief tegen woningcorporaties

Auteur: BNR Webredactie

Het is hoog tijd voor een heel 'verantwoordelijkheidsoffensief' tegen wat er allemaal mis kan gaan bij woningcorporaties. Dat vindt D66 in de Tweede Kamer.

Tijdens een overleg morgen komt de fractie met verschillende voorstellen om de (financiële) risico's in de corporatiewereld zo klein mogelijk te maken.

Er moet bijvoorbeeld duidelijkheid komen over de kerntaken van de corporaties, want een (te) brede taakopvatting maakt toezicht moeilijk. Ook moet het toezicht meer in één hand komen en direct onder de minister voor wonen komen te vallen.

Meer financiële kennis
Verder wil D66 dat corporaties meer financiële kennis verwerven door een zogenoemde 'treasury-afdeling' in de organisatie te verweven. "Zo kan worden voorkomen dat slechts een aantal personen in de organisatie afweet van de financiële besluitvorming en is meer zicht op de risico’s en het karakter van financiële producten.'' Ook hoopt D66 dat huurders een zetel in de raad van toezicht kunnen krijgen, die daardoor dan meer op een ledenraad gaat lijken.

Meer geld reserveren
En tot slot wil D66 dat woningcorporaties meer geld reserveren om barre tijden te doorstaan. Ze moeten immers niet "achteroverleunen en rekenen op de overheid en het waarborgfonds als het mis dreigt te gaan.'' Volgens Kamerlid Kees Verhoeven van D66 moet je ook een gezonde huishouding hebben als je krap bij kas zit. De corporaties krijgen wel een 'verhuurdersheffing' te betalen, maar volgens hem is er nog wel degelijk ruimte om te zorgen dat je "niet in één keer de strop om de nek krijgt''. Hij ziet ook mogelijkheden in onder meer het verkopen van huurhuizen aan beleggers en meer doelmatigheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen