Politiek2 jul '13 11:35Aangepast op 2 jul '13 14:29

Komt Snowden naar Nederland?

Auteur: Marjan van den Berg

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden maakt geen enkele kans om in Nederland asiel te krijgen, omdat er geen sprake is van een acute noodsituatie.

Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie) dinsdag bij aankomst in de Tweede Kamer. Daarnaast legde Teeven uit dat iemand alleen asiel aan kan vragen als diegene in Nederland is.

Dinsdagmiddag bleek dat Edward Snowden inderdaad een verzoek heeft ingediend om asiel te krijgen in Nederland.

Een woordvoerster van het ministerie geeft wel aan dat het formeel geen asielverzoek is. "Dat kan alleen in Nederland zelf gebeuren. Sinds 2003 geldt het beleid dat asiel niet via de post kan worden aangevraagd. Dan moet de asielzoeker zich wenden tot het land waar hij is of tot de Unhcr.''

WikiLeaks
Volgens klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft Snowden bij 21 landen een asielverzoek ingediend, waaronder Oostenrijk, Bolivia, Brazilië, China, Cuba, Finland, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Ierland, Nicaragua, Noorwegen, Polen, Rusland , Spanje, Zwitserland, Venezuela en Nederland. Eerder deed hij al een aanvraag bij Ecuador en IJsland.

De aanvragen zijn gisteravond overhandigd aan een functionaris van het Russische consulaat op de Sheremetyevo-luchthaven in Moskou, waar Snowden naar verluidt nog altijd bivakkeert in de transferzone. De functionaris heeft de documenten doorgespeeld aan de betrokken ambassades in Moskou. De aanvragen benadrukken de vervolging die Snowden in de VS boven het hoofd hangt.

Volgens het Kremlin heeft Snowden heeft zijn asielverzoek aan Rusland inmiddels weer ingetrokken. Afgelopen maandag zei president Vladimir Poetin dat de Amerikaan alleen in Rusland kon blijven als hij zou stoppen "met zijn werk dat erop is gericht onze Amerikaanse partner te schaden''.

Den Haag
De eerste reacties in de Tweede Kamer op de kennelijke asielaanvraag van Snowden in Nederland lopen uiteen. Van SP en GroenLinks mag hij komen, PVV en D66 zien praktische belemmeringen.

Linda Voortman (GroenLinks): "We hebben met Bradley Manning gezien hoe de VS omgaat met klokkenluiders. Zijn mensenrechten worden al jarenlang dag in dag uit geschonden. Dat mogen we niet nog iemand laten gebeuren.''

Ronald van Raak (SP): "Het is belangrijk om een plek te bieden aan mensen die hun nek uitsteken door met informatie te komen die ook voor de bescherming van Nederlandse burgers van belang is.''

Volgens Sietse Fritsma (PVV) komt Snowden niet in aanmerking voor asiel omdat hij zich in "een derde land'' bevindt. "Het beleid van Nederland is dan dat hij in dat land asiel moet aanvragen (Rusland dus) of zich anders tot de UNHCR moet wenden.'' Volgens Fritsma wordt de discussie pas relevant als de Amerikaan in Nederland aankomt. "Dan moet IND kijken of hij aan voorwaarden voldoet. En dat lijkt me onwaarschijnlijk.''

Gerard Schouw (D66) denkt dat Nederland geen voor de hand liggende uitwijkplaats is vanwege het uitleveringsverdrag met Amerika. "Ik ben niet tegen het in behandeling nemen van een verzoek, maar het helpt hem niet.''

Joel Voordewind (ChristenUnie) spreekt van een gevoelige kwestie vanwege de vriendschappelijke verhoudingen met de VS. "Maar Nederland zou een asielverzoek in behandeling moeten nemen.''

Maakt Snowden kans?
Zoals gezegd moet de klokkenluider fysiek in Nederland aanwezig zijn om asiel aan te kunnen vragen. Mocht hij dat voor elkaar krijgen, dan ziet advocaat Alie Westerhuis zeker kansen voor Snowden.

Volgens haar voldoet hij mogelijk aan criteria van het Vluchtelingenverdrag van Genève. "Gezien wat er naar buiten is gekomen, zou je kunnen zeggen dat hij een politiek opposant is. En dan val je duidelijk onder de criteria van het Vluchtelingenverdrag", zegt Westerhuis. Ook een disproportionele Amerikaanse strafeis kan een reden zijn om hem asiel te verlenen.

Politieke situatie
Volgens Westerhuis is Snowden waarschijnlijk beter af in een ander land dan Nederland, "omdat de politieke situatie maakt dat Nederland zich afhankelijk van Amerika zal opstellen en daarin eigenlijk al per definitie besloten ligt dat Snowden hier in Nederland niet honderd procent veilig is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen