Politiek18 jan '13 13:13Aangepast op 18 jan '13 16:15

Nog geen einde aan gijzelingsdrama Algerije

Auteur: Anne-Greet Haars

Bijna 650 gijzelaars zouden zijn bevrijd door het Algerijnse leger toen dat een gijzelingsactie bij een gascomplex midden in de woestijn wilde beëindigen.

Onder de bevrijde gijzelaars zouden 573 Algerijnen zijn en ruim de helft van de 132 gegijzelde buitenlanders. Dat meldde het Algerijnse persbureau APS vrijdag.

Er is grote onduidelijkheid over het aantal gegijzelden en het aantal slachtoffers van de bevrijdingsactie. Volgens de Franse en de Britse premier is die actie nog bezig. Het Algerijnse leger wil een "vreedzaam einde'' aan de crisis, aldus het persbureau.

Cameron
De Britse premier Cameron heeft vanmiddag in het Britse Lagerhuis een verklaring afgelegd naar aanleiding van de gijzeling en de poging van het Algerijnse leger om de gijzelaars te bevrijden. "In eerste instantie is er gedacht dat de levens van de tientallen Britten - die daar actief waren bij de olieinstallatie - in gevaar waren. Maar dat aantal, zegt Cameron, is nu teruggebracht tot minder dan 30", vertelt BNR's Lia van Bekhoven, vanuit Londen.

Nog in leven?
"Maar het is zo onzeker wat er gebeurd is, dat we niet weten om hoeveel gegijzelden het gaat, wie er omgekomen zijn en of er nog mensen in leven zijn", legt Van Bekhoven uit.

Geen informatie
Ook zei Cameron in het Lagerhuis dat dat hij van tevoren niet is geïnformeerd over de operatie. "Het is echt iets waar Londen zich over beklaagd. De Fransen, de Amerikanen en de Britten zijn niet van tevoren ingelicht over de militaire operatie van het Algerijnse leger. Londen werd alleen maar verteld dat het bezig was toen het al gaande was. De Britten - in tegenstelling tot de Algerijnen die niet geloven in onderhandelingen met de terroristen - vinden wel dat er gezocht had moet worden naar een opening voor overleg."

"Ik proef ook uit de verklaring van Cameron dat de Algerijnen meer nadruk leggen op het doden van de Islamisten dan op de veiligheid van de gegijzelden. Terwijl wat de Britten betreft het laatste het belangrijkste is."

Gerelateerde artikelen