Politiek4 mrt '13 12:30

FNV bepaalt mogelijkheden sociaal overleg

Auteur: BNR Webredactie

De Federatieraad van de FNV bepaalt maandagmiddag hoeveel bewegingsvrijheid voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale krijgt bij het sociaal overleg met kabinet en werkgevers.

De voorzitters van de 18 aangesloten bonden beginnen om drie uur met het vaststellen van deze onderhandelingsruimte. Die geeft na afloop een persconferentie.

Als de Federatieraad het advies volgt dat het ledenparlement van de vakcentrale vrijdag heeft uitgebracht, is de ruimte voor Heerts bijzonder beperkt. Het ledenparlement vindt verslechteringen in WW en ontslagrecht niet acceptabel, terwijl in het regeerakkoord drastische ingrepen zijn aangekondigd op deze terreinen.

Kabinetsplannen
Het kabinet is van plan volgend jaar de maximale WW-duur terug te brengen van 38 naar 24 maanden. De laatste 12 maanden gaat de hoogte van een WW-uitkering bovendien terug van 70 procent van het laatstverdiende loon naar 70 procent van het minimumloon.

Bovendien moet het volgend jaar voor bedrijven makkelijker en goedkoper worden personeel te ontslaan. De maximale ontslagvergoeding zou nog maar 75.000 euro mogen bedragen. Op dit moment kan een ontslagvergoeding in bepaalde omstandigheden nog oplopen tot enkele tonnen.

Ruimte een vereiste
Mocht Heerts geen ruimte krijgen over deze kabinetsplannen compromissen te sluiten, dan wordt het heel moeilijk om een sociaal akkoord te bereiken. Vooral de WW-ingreep is voor het kabinet belangrijk, omdat die een bezuiniging van ruim 1 miljard euro per jaar betekent.

Het kabinet en de sociale partners willen het eens worden over maatregelen die de economie stimuleren en de werkloosheid terugdringen. Het is de bedoeling dat de afspraken er rond 1 april liggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen