Politiek29 mrt '13 23:27Aangepast op 29 mrt '13 23:59

Impasse Italiaanse formatie duurt voort

Auteur: Thijs Baas

De Italiaanse formatie is vrijdag opnieuw verder uit zicht geraakt. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA is president Giorgio Napolitano niet in zijn missie geslaagd.

De Italiaanse verkiezingen zijn inmiddels vier weken achter de rug en een doorbraak in de formatiebesprekingen lijkt nog heel ver weg. Nadat leider Pier Luigi Bersani van de Democratische Partij (PD) donderdag meldde dat het hem niet gelukt was genoeg steun te krijgen voor een regering voerde Napolitano vrijdag gesprekken met de politieke partijen.

Stabiele regering
De andere partijen werken volgens Bersani niet mee om een stabiele regering voor het land samen te stellen. Zijn PD won eind februari de verkiezingen, maar het bijzondere kiesstelsel zorgde ervoor dat zijn meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden niet werd vertaald in een meerderheid in de Senaat.

De beweging 5 Sterren (M5S) van cabaretier Beppe Gillo steunt de voorstellen van Bersani in grote lijnen, maar weigert principieel elke steun. Gillo wil alleen maar wet voor wet tegen het licht houden. Silvio Berlusconi's Volk van de Vrijheid (PdL) stelt op haar beurt 'onacceptabele eisen', zegt Bersani. Zoals het opeisen van het presidentschap.

Vrijdag herhaalden de drie partijen hun standpunten, waarmee de bal werd teruggespeeld naar de 87-jaige president. Zijn woordvoerder meldde in de loop van de dag dat Napolitano 'een moment neemt om na te denken'.  Zaterdag zal waarschijnlijk een verklaring volgen over de volgende stap. Napolitano zou in ieder geval alles willen doen om nieuwe verkiezingen te voorkomen.

Bersani premier?
Wel vroeg Berlusconi aan president Napolitano om in te zetten op een grote coalitie met Bersani als premier. "Dit wordt een dodelijke omhelzing van Bersani door Berlusconi genoemd. Nooit met Berlusconi, was ook een soort van verkiezingsslogan van Bersani", meldde correspondent Maarten Veeger eerder op de dag vanuit Milaan.

Napolitano ontving een delegatie van de partij van Bersani vrijdagavond om 18.00 uur. "Wat een optie zou zijn voor Bersani is een regering van de president zelf. Die wijst een neutraal iemand aan die een regering zou moeten vormen waar links en rechts vrede mee hebben en die wordt begeleid door de president zelf."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen