Politiek15 mei '13 06:26Aangepast op 15 mei '13 07:34

Weekers overleeft marathondebat

Auteur: Pieter van den Akker

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft de Tweede Kamer gisteravond overtuigd van zijn aanpak van de toeslagenfraude. De VVD-bewindsman dreigde in politieke problemen te komen door een Bulgaarse fraudezaak en vooral door zijn onduidelijke en slordige informatie daarover aan de Kamer.

Gisteravond revancheerde hij zich, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. "Eindelijk deed Weekers wat 'ie doen moest, gisteravond in de Tweede Kamer: helder en eenduidig uitleggen wat hij wist en wat hij daarmee heeft gedaan in de aanpak van fraude met belastingtoeslagen. Weekers toonde zich geen groot communicator de laatste wekenElke nieuwe brief aan de Kamer schiet meer onduidelijkheid en irritatie in plaats van minder."

Ambitie
Maar ondertussen heeft 'ie wel geoefend op z'n verhaal, zo bleek. Uit zijn hoofd kon hij melden wanneer hij zelf informatie heeft gekregen ("dat is op de donderdag voor de uitzending geweest") en wanneer  ambtenaren ergens mee in de weer gingen. Weekers toonde ambitie ("er wordt de afgelopen paar jaar eindelijk eens werk gemaakt van de aanpak van toeslagfraude"), hij kwam op voor zijn mensen ("die zich terecht groen en geel ergeren aan het feit dat er wordt gefraudeerd"), maar vooral wist hij uit te leggen hoe het kan dat hij niets wist van de Bulgarenfraude, maar heus wel goed op de schatkist past ("dat soort beelden waarop een heel dorp feest aan het vieren is, is toch schokkend?").

Weekers belooft betere controle vóórdat toeslagen worden uitbetaald. Daarover praat hij later verder met de Kamer.

Uiteindelijk stemden 63 Kamerleden in met de motie van wantrouwen tegen Weekers. Hij behield de steun van VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP. VVD'er en oud-staatssecretaris van Sociale Zaken, Robin Linschoten, zat ooit in dezelfde penibele positie als Frans Weekers. Maar Linschoten besloot indertijd wél op te stappen. Hij vindt het logisch dat Weekers de storm in de Tweede Kamer heeft overleefd, zegt hij tegen BNR.

'Goed gedebatteerd'
Linschoten: "Ik vind dat hij goed gedebatteerd heeft en met een overtuigend verhaal zijn verdediging heeft ingezet. Hij wist helder te maken op welke manier hij de problematiek wilde aanpakken en wist er zelfs op enige momenten met passie over te spreken."

Het zal voor Weekers een tegenvaller zijn dat een aanzienlijk deel van de oppositie Weekers liever ziet opstappen. Maar hij vindt het overdreven om te zeggen dat de staatssecretaris aangeschoten wild is. "Je kan ook, zonder dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend, de Tweede Kamer verlaten. Dat hangt heel erg van de omstandigheden af."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen