Politiek15 mei '13 09:54

Pechtold: Weekers moet aftreden alsnog overwegen

Auteur: Anne-Greet Haars

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vindt dat staatssecretaris Weekers nog eens moet nadenken of hij moet aanblijven. "De staatssecretaris moet nu het vertrouwen van zeven partijen uit de oppositie ontberen. Ik zie een samenwerking met zo'n staatssecretaris niet met vreugde tegemoet."

"Je vraagt je af of Nederland nog snapt dat zo'n fraude geen aanleiding is voor een staatssecretaris om zelf op te stappen", vertelt Pechtold, die een 'katerig' gevoel heeft overgehouden aan het debat van gisteravond.

Motie van wantrouwen
Tijdens het debat werd een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris Weekers. Deze werd door zeven oppositiepartijen, CDA, SP, D66, GroenLinks, PVV, 50PLUS en Partij voor de Dieren, gesteund.

"D66 en ook partijen als het CDA dienen en steunen niet snel moties van wantrouwen. Maar je zag dat de VVD en het PvdA nauwelijks kritische vragen stelden. PvdA sprak - net als de VVD - nog voordat de staatssecretaris één woord had gezegd, het vertrouwen uit. Dat is frustrerend om te zien", vertelt Pechtold.

Fraude
"Er was systematisch wat mis met die toeslagen", vervolgt Pechtold. "Vandaag zien we het ook weer bij de huurtoeslagen. Weekers is niet als eerste verantwoordelijk voor dat systeem, maar hij is wel al degene die er 2,5 jaar naar kijkt, veel signalen uit zijn ambtelijke organisatie heeft gekregen en pas de laatste weken brieven over is gaan schrijven over wat hij er mee gaat doen."

Lekken ambtenaren
De fractievoorzitter van D66 hoopt dat de relatie tussen Weekers en zijn ambtenaren beter wordt. "Als je kijkt naar de afgelopen weken: het was niet meer lekken, maar een open riool. Het is heel slecht voor het functioneren van een staatssecretaris, als je eigen ambtenaren - en het zijn er tientallen - lekken over jouw functioneren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen