Politiek13 jan '13 11:02

VVD krabbelt weer op in peiling

Auteur: BNR Webredactie

VVD en PvdA zijn weer de grootste partijen als er nu Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. De twee partijen scoren deze week 25 Kamerzetels in de peiling van Maurice de Hond.

Vorige week moest de PvdA de koppositie nog met de PVV delen.

De VVD won sinds vorige week twee zetels, maar staat nog altijd op verlies in vergelijking tot de 41 Kamerleden die de partij nu telt. De PvdA bleef gelijk in de peiling, maar scoort fors minder dan de 38 zetels in de Kamer.

De VVD stond vlak voor de kerst nog op 21 zetels in de peiling van De Hond. De winst die de liberalen deze week boekten, ging ten koste van de PVV en de SGP. De PVV leverde een zetel in en staat nu op 24, nog altijd negen meer dan bij de laatste Kamerverkiezingen. De SGP zakte naar 3, net zoveel zetels als de partij nu in de Kamer inneemt.

Veranderingen per deelnemer
De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen