Politiek9 okt '13 08:20

'Van Ojik? Geen charisma, maar wel evenwichtig'

Auteur: Pieter van den Akker

Bram van Ojik nam precies een jaar geleden het stokje over van Jolande Sap als fractievoorzitter van GroenLinks. De partij verkeerde toen in een diepe crisis, maar inmiddels lijkt GroenLinks weer aardig opgekrabbeld. Maar is Van Ojik ook de onbetwiste leider geworden?

"Hij heeft er toch voor gezorgd dat nu niemand meer denkt dat GroenLinks misschien wel helemaal verdwijnt", merkt politicoloog en GroenLinks-lid Meindert Fennema op. Maar is dat ook niet het minste wat je mag verwachten van een nieuwe GroenLinks-leider?

Credits
Volgens Fennema zat de crisis bij de partij zó diep dat Van Ojik best wat credits mag krijgen voor wat hij heeft gedaan. "Hij werd plotseling fractievoorzitter na een geweldige leiderschapscrisis in GroenLinks. Hij had te maken met een fractie in de Tweede Kamer die totaal geen eenheid vormde, dus hij moest eerst de zaken bij elkaar krijgen."

Maar heel veel zetels heeft het in de peilingen niet opgeleverd: 6. Dat is slechts twee meer dan de schamele vier die ze nu hebben. Toch is Van Ojik wel de man die GroenLinks moet gaan leiden als er weer verkiezingen komen, vindt Ashley North, voorzitter van jongerenpartij DWARS van GroenLinks. "Hij heeft ervoor gezorgd dat de partij weer op één lijn zit en dat ons gedachtegoed weer tentoongespreid kan worden. Volgens mij is het onbetwistbaar dat Bram van Ojik de politiek leider is van GroenLinks, ook bij de komende verkiezingen."

Testosteron
Toch is het nog lang niet zeker dat hij lijsttrekker wordt bij de eerstvolgende verkiezingen. Daarover mogen de partijleden eerst nog stemmen. De fractieleden zien het in ieder geval wel zitten. Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Het is geen autoritaireman, geen testosteron gedreven haantje dat vooraan moet staan. Zeker voor ons soort kiezers is inhoud heel belangrijk, maar ook iemand die er niet alleen zit voor het politieke spel, maar juist 'vanuit de waarden' komt."

Ook Kamerlid Linda Voortman denkt er zo over. Ook zij ziet in Van Ojik geen tussenpaus. ''Stel dat we op heel korte termijn verkiezingen zouden krijgen, zie ik het wel zitten dat hij onze lijsttrekker wordt."

Weinig charisma
Maar gaat het de oud-diplomaat dan ook lukken om van de partij weer de stemmentrekker te maken die het ooit was onder Femke Halsema? Meindert Fennema twijfelt: "Het is geen charismatische man. Het is niet iemand van wie mensen idolaat zijn, zoals ze van Halsema echt waren. Bram van Ojik is een heel evenwichtige, rustige man die weinig emotie oproept."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen