Golanhoogte nieuw strijdtoneel, met de hand op de rem
De beschietingen tussen Israëlische en Syrische troepen hebben veel weg van wederzijdse provocaties. Het Syrische regime wil duidelijk maken dat bij verdere ondermijning van Assads gezag de totale chaos uit zal breken. En Israël is er ook niet gerust op dat een nieuw bewind per se een verbetering is.
Dat zegt Reinoud Leenders van King's College in Londen, afdeling War Studies. Volgens de Syriërs bevond een Israëlisch voertuig zich op Syrisch grondgebied. "Twee weken geleden heeft Israël al militaire installaties aangevallen in de buurt van Damascus. Zowel Assad als Hezbollah heeft gedreigd vergeldingsacties te ondernemen en daarbij ook gewezen op de Golanhoogte. Na 1973, toen Israel het annexeerde, heeft Syrïë het altijd terug proberen te krijgen, maar het bleef behoorlijk rustig en daar zou wel eens verandering in kunnen komen", vreest Leenders.
Syrië maakt de situatie er alleen maar ingewikkelder op, maar dat is volgens Leenders precies de boodschap die het Syrische regime wil overbrengen: "Als de wereld zijn best doet om het Syrische bewind uit de weg te ruimen, dan kan het wel eens tot een totale chaos leiden en tot een escalatie van het Syrische conflict over de grenzen heen, naar landen als Turkije, Libanon, Jordanië en ook naar Israël."
Ingewikkeld dilemma
Israël schiet dan wel terug, maar voor het land speelt een ingewikkeld dilemma: het heeft liever te maken met het regime in Damascus, dat er de afgelopen decennia voor gezorgd heeft dat het front tussen Israël en Syrië betrekkelijk rustig was. "En dat kunnen ze met veel minder zekerheid zeggen wanneer het regime ten val komt en er bijvoorbeeld extremistische moslims aan de macht komen in Damascus."
Het is één van de laatste troefkaarten van het Syrische regime: als je te dichtbij komt, kan de hele regio in vlammen opgaan. En daar heeft Assad al eerder mee gedreigd in interviews. Het conflict beperken, dat is de voornaamste agenda van de VS en Rusland: om begin juni een topontmoeting te organiseren in Genève, waar wordt gezocht naar een oplossing voor juist het beperken van het conflict.
Over de uitkomsten van die gesprekken is Leenders bepaald niet optimistisch. "Ik denk niet dat het veel zal opleveren, al komen ze tot overeenstemming. Ik denk dat het te laat is. Als ze een jaar eerder waren geweest hadden ze het conflict nog kunnen beperken. Als de balans doorschiet in de richting van de rebellen, zal het regime er zeker voor zorgen dat het conflict escaleert in de hele regio."