Politiek31 jan '13 17:08

Nog geen besluit over wapenembargo Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Europa heeft nog geen besluit genomen over het eind februari aflopende wapenembargo tegen Syrië.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, hebben tijdens overleg in Brussel hun zorgen en terughoudendheid geuit over eventuele wapenlevering aan de Syrische oppositie.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei na afloop "grote aarzelingen'' te hebben het embargo op te heffen. Er zijn "grote risico's'' verbonden aan het leveren van wapens aan de opstandelingen. Wapens zouden op andere plekken in de regio terecht kunnen komen en daar voor instabiliteit kunnen zorgen. Een onwenselijke situatie, meent Nederland.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië hebben aangegeven dat zij het wapenembargo in zijn huidige vorm niet willen verlengen.

Inzetten voor een compromis
Timmermans zei zich te blijven inzetten voor een compromis. Hij zou kunnen voorstellen dat defensief materiaal zoals gasmaskers of kogelwerende vesten niet meer onder het verbod zouden vallen. Al betekent dat niet dat Nederland die zaken dan ook gaat leveren, herhaalde de minister.

Het is nog te vroeg om te zeggen dat een dergelijk compromis er komt, laat Timmermans weten. "Maar ik heb niemand horen zeggen dat 'ie er faliekant op tegen is.''

Op het volgende overleg, gepland op 18 februari, hopen de bewindslieden een akkoord te bereiken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen