Politiek6 sep '13 16:54Aangepast op 6 sep '13 18:40

Ruim 40 partijen ondertekenen Energieakkoord

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt nog een hele klus om de doelstelling uit het Energieakkoord van 14 procent duurzame energie in 2020 te halen.

Dat zegt Maarten Hajer van het Planbureau voor de leefomgeving. Om die 14 procent te realiseren moeten we naar het groeitempo van windmolens en dergelijke dat in Duitsland de afgelopen jaren gebruikelijk is geweest. Dat gaat vergunningen, procedures, investeringen en dergelijke, dus daar zijn sommige wetenschappers heel sceptisch over."

Meer dan 40 partijen, waaronder kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties, hebben vrijdag hun handtekening gezet onder het vorige week overeengekomen Nationaal Energieakkoord. De partijen hebben de gemaakte afspraken afgelopen dagen in eigen kring besproken.

Bijzondere dag
"Dit is een bijzondere dag'', stelt Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), onder wiens regie de onderhandelingen plaatsvonden. "Alleen al omdat er niet eerder een energieakkoord is gesloten met zo veel partijen. Maar vooral omdat dit een markant moment voor ons land betekent.

Volgens Draijer is het akkoord een startschot voor de partijen om zich komende jaren in te zetten voor het beschermen van de leefomgeving. "We worden minder afhankelijk van de import uit het buitenland. En we verdienen investeringen terug. De burger kan voluit meedoen. Nederland gaat hiervan profiteren. Het is onze bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem.''

"Mocht blijken dat we moeite hebben om die doelen te halen schakelen we bij en doen we meer. Die doelstellingen staat vast en we comitteren ons aan die doelstelling. En dat is uiteindelijk veel overtuitender dan dat je op dit moment alle lettertjes doorrekent en zegt: je haalt het wel of niet."

Kamp is verheugd
Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt "verheugd'' te zijn. "Met het Energieakkoord worden belangrijke stappen gezet ten aanzien van het streven om in internationaal verband te komen tot een volledig duurzame energievoorziening in 2050 en krijgt de economie op korte termijn een stevige impuls'', aldus de bewindsman.

Kritische reacties
Het Energieakkoord kan rekenen op overwegend positieve reacties, maar er is ook kritiek. Zo heeft de Vereniging Eigen Huis die in een eerder stadium ook bij de onderhandelingen betrokken was, het akkoord uiteindelijk niet ondertekend. De belangenorganisatie van huizenbezitters wil geen `blanco cheque'' geven, waardoor huizenbezitters straks gebonden worden aan extra verplichtingen als bijvoorbeeld de industrie doelstellingen niet kan nakomen.

Oppositiepartijen SP en GroenLinks vinden dat het akkoord wat hen betreft niet ver genoeg gaat. Het economisch bureau van ABN Amro opperde dinsdag dat er na deze nationale overeenstemming ook een internationaal energieakoord zou moeten komen. En de PVV noemde het akkoord vorige week overbodig en duur.

Milieuorganisaties, die de afspraken mede ondertekenden, hebben aangegeven een oogje in het zeil te zullen houden of alle partijen hun toezeggingen wel naleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen