Politiek23 jan '13 11:54Aangepast op 23 jan '13 13:31

'Cameron's EU à la carte is geen optie'

Auteur: Pieter van den Akker

"Cameron's Europa à la carte is geen optie. We moeten ons richten op banen en groei, niet op oeverloze discussies over Europese verdragen.'' Met die woorden reageert de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, op de speech van Cameron.

"We hebben een Groot-Brittannië nodig dat volledig meedoet en niet voor anker ligt in de haven van Dover", sprak de Duitse parlementsvoorzitter woensdag in reactie op de toespraak van Cameron. "Groot-Brittannië kan de EU vormgeven door met zijn partners samen te werken.''

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bevestigt dat een referendum niet aan de orde is voor Nederland. "Het Nederlandse kabinet is voorstander van de representatieve democratie. In Nederland, bij alle terechte kritiek die er is op het functioneren van de EU, staat het lidmaatschap niet of nauwelijks ter discussie, zoals ook uit de uitslag van de recente parlementsverkiezingen blijkt."

Timmermans hamert op de noodzaak van Europese samenwerking. "Onze welvaart en onze banen zijn immers in belangrijke mate afhankelijk van een goed werkende interne markt en een gezonde en sterke gemeenschappelijke munt. Dus moeten we die markt beter laten werken en de weeffouten in die munt repareren. En dat doe je samen met je Europese partners."

Frankrijk: rode loper
Als het zover komt dat de Britten vertrekken uit de EU, dan zal Frankrijk dat niet proberen tegen te houden. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius woensdag gezegd. Fabius zei op de radio dat Groot-Brittannië 'positieve punten' heeft te bieden aan Europa.

Hij voegde daar vervolgens wel aan toe dat hij onlangs tegen Britse zakenmensen heeft gezegd dat 'als Groot-Brittannië uit Europa wil, wij de rode loper voor jullie zullen uitrollen'. Fabius herhaalde het Franse standpunt dat er geen 'Europa à la carte' bestaat, waaruit landen de regels kunnen kiezen die ze het beste uitkomt.

Pechtold: chantage
Volgens D66-leider Alexander Pechtold speelt Cameron 'hoog spel' door een referendum aan te kondigen. Cameron projecteert het referendum in 2016 of 2017, constateert Pechtold. Het is volgens hem nog volstrekt onduidelijk hoe de situatie in de EU dan zal zijn en wat Cameron dan zelf zal stemmen.

Pechtold ziet de aankondiging van van Cameron vooral als een poging om de EU onder druk te zetten bij onderhandelingen over de Britse eisen. Hij denkt dat deze 'chantage' niet zal werken bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

PvdA: uitzonderingspositie Britten onbegaanbare weg
Een uitzonderingspositie voor het Verenigd Koninkrijk op de EU-regels is wat de PvdA betreft "een onbegaanbare weg''. Premier Mark Rutte moet dat duidelijk maken aan zijn collega David Cameron, zegt PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes in een reactie op de speech van Cameron. Volgens Servaes kan er geen sprake van zijn dat Britse bedrijven zich straks niet meer zouden hoeven te houden aan bijvoorbeeld de Europese regels voor arbeidswetgeving. "Dan heb je niet langer een gelijk speelveld. Dan leg je de bijl aan de wortels van de EU.''

Het referendum waar Cameron het over had, is volgens Servaes "een Britse zaak''. Maar het zorgt wel de komende jaren voor onzekerheid over de positie van het VK. "Dat is op zijn minst niet prettig.'' Servaes is ook wat onaangenaam getroffen over de "koude toon'' die Cameron in zijn speech hanteert. De EU is voor de PvdA niet alleen een winst- en verliesrekening, maar ook een waardengemeenschap.

Gerelateerde artikelen