Politiek23 jan '13 13:43Aangepast op 23 jan '13 14:12

'Laf dat Rutte niet reageert op speech Cameron'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Premier Rutte wil niet reageren op de speech van zijn Britse collega David Cameron. "Het is een beetje raar en een beetje laf van de minister-president van Nederland, dat hij daar niet eens op wenst te reageren", zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel op BNR.

De Britse premier kondigde in zijn speech een 'in or out-referendum' aan, waarbij het volk mag beslissen of Groot-Brittanië de Europese Unie verlaat. Onze Haagse redactie heeft premier Rutte gevraagd om een reactie. Maar die geeft hij niet "omdat dit om een Britse interne aangelegenheid gaat".

Volgens Van Bommel was de kern van de speech van Cameron, dat hij wil kijken naar wat Europa wel of niet moet doen en dat men niet bang moet zijn om bevoegdheden terug te halen naar de lidstaten. "Een zinvolle ingang voor een discussie", zegt van Bommel.

"Nederland zou dat ook moeten doen. Het is ook niet voor niets dat Cameron in zijn speech verwijst naar Mark Rutte. Hij verwijst naar de Nederlandse minister-president, die onlangs gesuggereerd heeft om te bekijken welke bevoegdheden Europa zou moeten houden en welke ze zou moeten teruggeven aan de lidstaten. Het is een beetje raar en een beetje laf van de minister-president van Nederland, dat hij daar niet eens op wenst te reageren", aldus Van Bommel.

Verheijen snapt Rutte wel
VVD-Kamerlid Mark Verheijen snapt wel dat Rutte nog niet wil reageren. "Natuurlijk is het van belang voor heel Europa, wat Cameron zegt. Maar ik begrijp wel dat regeringsleiders niet de hele dag op elkaar kunnen reageren. Ik denk vast dat hij een mening heeft en dat hij op een goed moment daar ook uitgebreid de Nederlandse positie naast zal zetten."

Wat de VVD betreft komt die Nederlandse positie op veel punten overeen met die van de Britten, zegt Verheijen. "Ik denk dat wij in hen, in het verleden maar ook in de toekomst, een heel goede partner hebben in het debat over Europa."

Van Bommel jaloers
Van Bommel is stiekem wel jaloers op de Britten. "Hadden wij maar zulke politieke leiders in Nederland", zegt hij. "Die bovendien ook terecht zegt dat wanneer je de bevolking niet laat meepraten of meebeslissen over de koers van Europa, je ze uiteindelijk in de richting van een ‘nee’ tegen Europa drijft. Dat heeft Cameron letterlijk gezegd. Vandaar ook de consequentie die hij eraan verbindt. Hij kiest zelfs voor het meest vergaande referendum dat je maar kunt bedenken; namelijk in of uit de Europese Unie."

Verheijen is het niet met de critici van Rutte eens, die hem een gebrek aan visie over Europa verwijten. "Het komt vaak van mensen die vinden dat Mark Rutte hun visie zou moeten overnemen en die het niet eens zijn met zijn visie. De winst van het verhaal van Cameron is dat het debat over Europa ook de komende jaren weer op het scherpst van de snede gevoerd moet worden. Dat is, denk ik, zowel voor het Verenigd Koninkrijk als voor Nederland van groot belang."

Gerelateerde artikelen