Politiek16 jan '13 15:42Aangepast op 16 jan '13 16:06

Verhofstadt tikt Cameron op de vingers

Auteur: Anne-Greet Haars

Nieuwe onderhandelingen over het EU-lidmaatschap met Groot-Brittannië zijn uitgesloten. Dit zegt Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, in een reactie op uitlatingen van de Britse premier David Cameron.

In het Europees Parlement zei Verhofstadt - oud-premier van België - dat een lidstaat niet opnieuw kan gaan onderhandelen over zijn lidmaatschap. "Wat Cameron wil is individueel onderhandelen over een nieuw statuut voor Groot-Brittannië binnen de Europese Unie en dat kan niet", legt Verhofstadt woensdag uit op BNR.

"Stel dat bijvoorbeeld de Fransen ook een heronderhandeling gaan vragen over hun positie in Europa, omdat ze niet houden van de mededingingsregels die Europa voorschrijft. Of Duitsland dat het wil omdat ze niet houden van de regels dat de interne markt ook op diensten van toepassing is. Als elk land zo begint, heb je binnen de kortste keren geen Europese Unie meer."

"Je kan een collectieve heronderhandeling doen binnen Europa en dat wil zeggen dat alle lidstaten samen gaan zitten. En dat zal ook wel gebeuren in de komende jaren om een nieuw verdrag voor de Europese Unie uit te werken, zeker in het licht van de eurocrisis. Maar dat is niet wat Cameron wil."

Speech
Over drie dagen houdt Cameron zijn langverwachte speech - die gehouden wordt in Den Haag - over de toekomst van de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Cameron kondigde al eerder aan dat hij een deel van de Europese bevoegdheden terug naar Londen wil halen. Vanochtend zei Cameron in het Britse Lagerhuis beter af is in de Europese Unie, maar dat het land het veranderingsproces dat gaande is in de Europese Unie kan gebruiken om een relatie te krijgen die beter bij de Britten past.

Beleidsterreinen
De vraag is of de EU ze niet iets extra's moet gunnen, omdat ze anders misschien de Europese Unie verlaten. "Ze zijn al geen lid van de eurozone en doen ook niet mee aan 'Schengen'. Als men nu morgen ook nog zegt dat ze aan andere beleidsterreinen niet meer meedoen, dan ben je geen lid meer van de Europese Unie", antwoordt de oud-premier.

"Ik ben er eerder voorstander van dat we in de komende jaren - vanaf 2015 misschien - een aantal verdragen gaan bekijken en ervoor zorgen dat we een echte economische, monetaire en politieke unie in Europa krijgen. Dan kan elk land  beslissen of ze de daar wel of niet aan mee willen doen. Als de Engelsen dan zeggen dat ze er niet aan mee willen doen, dan is dat hun verantwoordelijkheid."

Unie à la carte
Verhofstadt vindt dat een betere, eerlijker en ernstiger manier van handelen, in plaats van nu snel over het statuut van Groot-Brittannië te gaan onderhandelen. "We mogen niet vergeten dat Europa kapot gaat aan het feit dat het een Unie à la carte aan het worden is. Je hebt Europa van zes, Europa van negen, Europa van de eurolanden, Europa van de 27 en het Europa van Schengen. Dat kan je op den duur niet meer uitleggen aan de burger."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen