Politiek23 jan '13 06:07

'Cameron wil referendum over vertrek EU'

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier David Cameron wil uiterlijk 2017 een referendum houden over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat melden verschillende Britse media.

Ze baseren zich op de speech die hij woensdagmorgen houdt. Naar verwachting zal Cameron bekendmaken dat er nieuwe onderhandelingen moeten komen over de verdeling van bevoegdheden tussen Londen en Brussel.

Simpele keuze
"Wanneer we een nieuwe overeenkomst hebben, is er een referendum met een hele simpele keuze om in de EU te blijven of eruit te stappen'', aldus Cameron in de toespraak. Dat referendum zal wel pas over enkele jaren worden gehouden, omdat door de crisis in de eurozone nog veel kan veranderen in de EU.

Uit al gepubliceerde fragmenten van de toespraak blijkt dat Cameron wil waarschuwen dat Groot-Brittannië mogelijk verder afdrijft van de EU. Ook is hij bang dat de Europese samenwerking gaat mislukken, tenzij de EU drie grote problemen aanpakt: de schuldencrisis in de eurozone, het haperende concurrentievermogen en de afnemende steun van de bevolking. Dat laatste is vooral in Groot-Brittannië het geval.

Speech uitgesteld
Cameron zou zijn toespraak in eerste instantie afgelopen vrijdag al houden in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Door de gijzelingsactie in Algerije, waar ook Britse burgers bij betrokken waren, besloot Cameron zijn speech echter uit te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen