Politiek30 sep '13 15:35Aangepast op 30 sep '13 19:04

Weet Dijsselbloem Kamerleden te verleiden?

Auteur: BNR Webredactie

Op het ministerie van Financiën is vanmiddag het eerste besloten overleg geweest tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositie, over de bezuinigingen voor volgend jaar. Dinsdagavond wordt verder gepraat.

Het gesprek van vanmiddag duurde ongeveer anderhalf uur. Na afloop zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dat het goed was verlopen, maar dat er nog niet inhoudelijk was gediscussieerd.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zei na afloop van het gesprek dat hij de indruk heeft dat er voldoende te praten valt over onder meer vergroening van het belastingstelsel, een voor GroenLinks belangrijk onderwerp.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum was kritischer; hij liet weten tijdens het gesprek "nog geen beweging" te hebben gezien.

Dat is niet verwonderlijk, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. Het overleg van vandaag was vooral verkennend en procedureel van aard. "De inhoud moet morgen komen op basis van een stuk dat minister Dijsselbloem nu gaat schrijven."

Eerste Kamer
Het kabinet wil van de oppositiepartijen steun zien te krijgen voor zijn plannen. Dat is nodig omdat de regeringsfracties VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben.

In totaal zitten de financiële specialisten van 8 van de 11 fracties in de Tweede Kamer om de tafel met Dijsselbloem. PVV en SP doen niet mee. De Partij voor de Dieren was er vandaag wel bij, maar zal niet aan de rest van de besprekingen meedoen.

Aanvankelijk zouden de fractievoorzitters om tafel gaan zitten, maar op initiatief van de ChristenUnie werd dat veranderd in de financieel specialisten.

Gesloten deuren
Het overleg volgt op de algemene beschouwingen van vorige week. In dat debat kwamen premier Mark Rutte en de oppositie nauwelijks dichter tot elkaar.

Besloten werd om de gesprekken achter gesloten deuren voort te zetten.

Bij aankomst zei CDA'er Van Hijum dat je "tegen deze uitnodiging eigenlijk geen nee kunt zeggen''. Mark Harbers van de VVD en Henk Nijboer van de PvdA lieten weten bereid te zijn tot een constructieve opstelling.

Punten van oppositie
De oppositie heeft forse kritiek op de kabinetsplannen. CDA, D66, ChristenUnie, SGP, GroenLinks en 50 PLUS vinden dat het kabinet de lasten volgend jaar te veel verhoogt. Ook willen ze minder bezuinigen.

Maar de oppositiepartijen verschillen onderling ook op veel punten. D66 legt bijvoorbeeld sterk de nadruk op meer geld voor onderwijs. Elbert Dijkgraaf van de SGP en Carola Schouten van de ChristenUnie vragen, net als het CDA, om meer aandacht voor de positie van gezinnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen