Politiek14 jan '13 10:49Aangepast op 16 jan '13 15:00

'Groot-Brittannië kan niet om EU heen'

Auteur: Anne-Greet Haars

Groot-Brittannië kan als handelsnatie niet om de Europese Unie heen, maar de ontevredenheid over de EU groeit. "Er is teveel bemoeienis vanuit Brussel", zegt premier David Cameron maandag tegen de televisiezender ITV.

"We zijn beter af in de Europese Unie, omdat we een handelsnatie zijn. We moeten niet alleen producten verkopen aan Europa, maar ook een plek aan tafel hebben waar de regels worden bepaald. Maar het Britse volk en ik zijn niet blij met alle aspecten van deze relatie", zegt Cameron in het gesprek.

Referendum
Cameron zou onder druk van eurosceptici overwegen een referendum te houden over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Unie. Tegenover de BBC bagatelliseerde Cameron het vooruitzicht op een dergelijk referendum op korte termijn. "Als we morgen een in-uit referendum zouden houden, denk ik dat we mensen een valse keuze voorhouden", aldus de Britse premier.

"Europa verandert vanwege de gemeenschappelijke munt. We zitten daar niet in en dat zal ook nooit gebeuren - in ieder geval niet als ik premier ben. Dus we kunnen dit veranderingsproces gebruiken om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië een relatie krijgt met Europa dat beter bij ons past. En dan moeten we zeker zijn dat het Britse volk daar volledig achter staat."

Gerelateerde artikelen