Politiek8 feb '13 06:30Aangepast op 8 feb '13 18:50

Aangepaste begroting op tafel bij slepende EU-top

Auteur: Pieter van den Akker

Na ruim 24 uur onderhandelen gingen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-lidstaten vrijdagmiddag in Brussel akkoord met de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. "Het was het wachten waard", schrijft EU-president Herman van Rompuy op Twitter.

De top heeft een akkoord bereikt over de meerjarenbegroting voor de rest van het decennium, vervolgde Van Rompuy. 

Of de EU een definitief akkoord heeft, valt nog te bezien. Het Europees Parlement (EP) heeft voor de eerste keer het recht het voorstel goed te keuren of af te wijzen. De eerste tekenen in Brussel zijn niet positief.

Marathonzitting
"We zijn er erg blij mee, want deze vergadering begon gisteren rond 12 uur. Het is echt een marathonzitting geweest", vertelt BNR's Europa-verslaggever Anke Truijen vanuit Brussel. "Een uurtje geleden kwam nog het bericht dat Nederland dwars zou liggen. Dat dwarsliggen is toch meer te vertalen in dat ze op het laatst keihard hebben onderhandeld om toch nog tientallen miljoenen in de wacht te slepen.”

Dat heeft alles te maken met de jaarlijkse korting die Nederland graag wil behouden, weet Truijen. "Er was net applaus te horen in de perszaal. Iedereen is behoorlijk opgelucht dat er eindelijk een akkoord is.”

Verlaging is uniek
De sobere en lagere begroting die Rutte wilde, is binnengehaald, aldus Truijen. "Het is voor het eerst dat een meerjarenbegroting is verlaagd in plaats van gestegen. Met wat kunst- en vliegwerk heeft Rutte ook de korting behouden. Hoeveel geld er aan innovatie kan worden besteed de komende jaren, blijft nog even de vraag. Er is minder geld dan de Commissie had gewild. We moeten straks echt even naar de officiële getallen om te kijken wat het allemaal oplevert.”

Korting
Nederland krijgt vanaf volgend jaar een vaste jaarlijkse korting van 695 miljoen euro op de afdracht aan Brussel. Premier Mark Rutte wist vrijdagmiddag tijdens topoverleg het bedrag voor de vaste korting te verhogen met 45 miljoen euro, nadat eerder 650 miljoen euro waren voorgesteld.

Dat is vrijdag in Brussel bevestigd. Naast deze vaste korting krijgt Nederland ook een andere jaarlijkse korting, gebaseerd op de afdracht van de btw aan Brussel.

Verwarring over korting
In eerste instantie leek het erop dat Nederland in moest leveren op de korting. "De huidige kortingsregel voor Nederland, dat beruchte miljard, is eigenlijk op precies dezelfde manier opgebouwd als deze nu in het voorstel zit. In de huidige teruggaveregeling ligt het rond de 600 miljoen wat we sowieso terugkrijgen en een ander gedeelte krijgen we terug via de btw. En dat is eigenlijk precies hetzelfde gebleven", vertelt FD-correspondent Ulko Jonker aan BNR's Annette van Soest.

Jonker vervolgt: "Het voorstel van Rompuy is hier zonder enige toelichting gaan circuleren. Ergens achterin staat dat Nederland 650 miljoen euro krijgt. Vervolgens hebben we even verder gekeken en toen bleek dat de btw-maximering er nog bij moest komen. Nederlandse ambtenaren zeggen dat dat ons 360 miljoen euro scheelt."

De plafonnering van de btw-afdracht is een variabel bedrag en staat daarom niet als zodanig in het voorstel. "Dat stond ook niet in de huidige regeling", aldus Jonker.

Vannacht
De top startte gisteravond en werd kort na middernacht onderbroken. Van Rompuy had de gezamenlijke vergadering na een uur willen hervatten. In plaats daarvan volgde nieuw koortsachtig overleg tussen groepjes Europese leiders. Zo twitterde premier Mark Rutte dat hij apart met zijn Duitse collega Angela Merkel, de Franse president François Hollande en Europees president Herman Van Rompuy aan het overleggen was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen