We laten Kunduz niet zakken, toch?
Wat heeft de politiemissie in Kunduz Afghanistan opgeleverd? Daarover sprak de Tweede Kamer gisteravond met het kabinet. Nederland vertrekt komende zomer uit Kunduz, maar belooft Afghanistan niet in de steek te laten.
Daar moeten de Afghanen niet al te vast op rekenen, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. "Ooit was Kunduz alleen de naam van een provincie in Afghanistan, daarna van een politiemissie, van een politieke coalitie en vervolgens van een bezuinigingspakket." De vraag of de missie geslaagd is blijkt achteraf trouwens bijzonder lastig te beantwoorden.
Hulpgeld
De belangrijkste kwestie is de bestendigheid van de missie, als iedereen is vertrokken. De F16's blijven nog een jaartje, misschien is er daarna nog iets mogelijk en er is wat hulpgeld. Tegelijkertijd is er ook een precedent van een missie die bepaald niet te klein was, met 25 doden onder de 20.000 militairen en een veelvoud aan Afghaanse slachtoffers.
Van de verantwoordelijken van nu zat een paar jaar geleden nog niemand op een sleutelpositie. Drie jaar na het eind van de missie loopt de nazorg af. Er is nog ongeveer twee miljoen eurovoor een schooltje ofzo, maar precies weet minister Ploumen het ook niet: zij was destijds partijvoorzitter van de PvdA.
Uruzgan
De minister van Defensie zat drie jaar geleden nog in het Europees Parlement en de ambtelijke chef die op Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is voor hulp en handel zat indertijd nog bij het ministerie van Economische Zaken. Van eventuele handelsplannen met Uruzgan had hij geen idee.
Uruzgan lijkt dan ook al héél lang geleden. Een lot dat ook Kunduz en de rest van Afghanistan beschoren lijkt, vreest parlementair verslaggever Hugo Reitsma.