Politiek1 apr '13 22:13Aangepast op 2 apr '13 00:07

Extra Nederlands geld naar Syrische vluchtelingen

Auteur: BNR Webredactie

Er komt 4 miljoen euro extra Nederlands geld voor de opvang van Syrische vluchtelingen in omliggende landen. Maart is naar verluidt de meest bloedige maand geweest sinds het conflict in Syrië begon.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maakte het bedrag maandag vanuit Libanon bekend tijdens een speciale televisieactie. Hoeveel geld er in totaal via de tv-actie is opgehaald, is nog niet bekend.

Ploumen bezocht in Libanon kampen met Syrische vluchtelingen. De komende dagen gaat ze bekijken waar het geld kan worden ingezet, maar Libanon kan zeker geld verwachten. Er is daar goede hulpverlening mogelijk, denkt minister. Nederland gaf in totaal al 30 miljoen.

Humanitaire ramp
Meer dan 1,2 miljoen Syriërs zijn voor het geweld naar de omliggende landen gevlucht. Het worden er steeds meer en er dreigt een humanitaire ramp, vreest Ploumen.

De situatie groeit de Libanezen zelf boven het hoofd. Het is een bevolking van 4 miljoen. Er zijn 400.000 vluchtelingen geregistreerd, maar het zijn er in werkelijkheid veel meer. Elke week komen er vluchtelingen bij, waarvan driekwart vrouwen en kinderen, zonder dat er opvangmogelijkheden zijn. Er zijn lokale hulporganisaties actief, maar Libanon kan het nu niet meer aan. Nederland kan niet aan de zijlijn blijven staan, vindt de minister.

Bloedigste maand
Op dezelfde dag werd bekend dat maart de bloedigste maand was in Syrië sinds het conflict tussen het bewind en de oppositie 2 jaar geleden uitbrak. Vorige maand kwamen meer dan 6000 mensen om, van wie een derde burgers. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Het observatorium verzet zich tegen het bewind van Assad, maar maakt melding van alle schendingen van de mensenrechten. Volgens Rami Abdelrahman, het hoofd van de organisatie, zijn er sinds het begin van het conflict 62.554 doden geteld, maar "we weten dat het aantal hoger, veel hoger is'', zei hij. "Wij schatten dat er in feite ongeveer 120.000 doden zijn.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen