Politiek31 jan '13 13:15Aangepast op 31 jan '13 16:52

Rajoy ontving grote bedragen aan smeergeld

Auteur: Fleur de Bruijn

Tien jaar lang ontving de huidige Spaanse premier Rajoy maandelijks meer dan tweeduizend euro van het Spaanse bedrijfsleven. Dat blijkt uit een geheim kasboekje van de politieke partij van Rajoy, dat is gepubliceerd door de Spaanse krant El Pais.

De Spaanse premier Mariano Rajoy
De Spaanse premier Mariano Rajoy

De naam van de Spaanse minister-president staat op een lijstje met donaties van zakenlieden die doorgegeven werden aan vooraanstaande partijleden. Dit kasboekje is afkomstig van twee penningmeesters van de partij van Rajoy, de Partido Popular.

Harder bewijs
"Kun je je voorstellen dat je harder bewijs vindt voor zwart geld?", vraagt Spanje-correspondent Lex Rietman zich hardop af tegenover BNR. Volgens hem heeft de partij daarentegen de betalingen altijd ontkend.

“Nu zeggen ze dat zulke betalingen tot voor kort niet strafbaar waren. In elk geval hadden ze de betalingen door moeten geven aan de belastingdienst en het is maar de vraag of ze dat gedaan hebben.”

Onethisch
“Of de betalingen illegaal zijn, moet de rechter bepalen, ze zijn in ieder geval onethisch”, legt Rietman uit. “Zeker voor een partij die tegen de Spanjaarden zegt dat ze boven hun stand leven – gemiddeld verdienen Spanjaarden niet meer dan 1000 euro per maand.”

"Bovendien wordt er ook door Rajoy steeds gezegd dat er geen geld is voor gezondheidszorg, onderwijs, sociale voorzieningen. Ondertussen nemen ze dus zelf gigantische bedragen aan smeergeld aan.”

Bouwbedrijven
Het geld is volgens Rietman afkomstig uit de bouwsector. “Onder de grote gevers van de smeergelden zijn een groot aantal bouwbedrijven, waaronder een aantal die wereldwijd heel groot zijn. Die zijn dus groot geworden door de lucratieve overheidscontracten met de Spaanse regering."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen