50PLUS hoeft koffie van Dijsselbloem niet meer
Het CDA doet niet meer mee aan het overleg met het kabinet over de begroting van volgend jaar. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma vanmiddag gezegd na een extra fractieoverleg. Daarmee zijn er al twee afvallers: CDA & 50PLUS.
Buma vindt het voorstel dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vanmiddag deed aan oppositiefracties onvoldoende. "Ik ga op basis van dit stuk niet onderhandelen.'' Volgens hem verlaagt Dijsselbloem de lastenverhogingen voor volgend jaar van 2,7 miljard naar 2,6 miljard euro. "Het kabinet kiest voor pappen en nathouden en kleine verschuivingen. Dat is onverstandig.''
Buma hamert op een pakket dat zorgt voor meer werkgelegenheid en lastenverlichting. Als het kabinet daar alsnog voor kiest, staat de deur bij het CDA 'altijd open'. Hij zei ook dat het kabinet geweten moest hebben dat het CDA hier niet mee in zou stemmen.
De partij van Henk Krol is niet te spreken over het voorstel dat het kabinet heeft gedaan: "Het woord ouderen komt er niet in voor.''
D66 is er nog niet uit
D66 laat het voorstel dat het kabinet heeft gedaan om steun van de oppositie te verkrijgen nog even op zich inwerken. Volgens gractieleider Alexander Pechtold wordt later vanavond de knoop doorgehakt. Of D66 om 20.30 uur aanschuift bij de voortzetting van het beraad met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, moet nog blijken.
GroenLinks denkt nog na
GroenLinks moet zeker nog 'een paar uur' nadenken over wat de coalitie nu over de begroting aan de oppositie heeft voorgelegd, aldus fractievoorzitter Bram van Ojik. "Het is niet per sé een moeilijk besluit, maar er zitten veel aspecten aan.''
Hij ziet dingen 'om over na te denken', maar ook zaken die hem niet bevallen. "Het gaat om de balans.'' Van Ojik denkt niet dat zijn fractie vanavond nog een besluit neemt. Hij zou in elk geval nooit praten over een stuk waarin 6 miljard werd bezuinigd, benadrukte hij nog eens.
De ChristenUnie wil verder praten met de coalitie over de begroting van volgend jaar, aldus fractievoorzitter Arie Slob. Het kabinet heeft volgens hem 'een heel klein beetje' begrepen wat zijn partij wil. Het verder praten wil echter niet zeggen dat ze er ook samen uitkomen, aldus Slob.
ChristenUnie praat wel verder met kabinet.
— Hans Verbeek - BNR (@hverbeek) October 3, 2013
SGP zei eerder op de dag zich nog te gaan beraden. Elbert Dijkgraaf toonde zich positief over de verbetering die in het kabinetsvoorstel zijn aangebracht voor gezinnen. Naar verwachting gaat het overleg met de oppositie vanavond verder.
Samsom niet rouwig
Diederik Samsom lijkt niet erg rouwig om het afhaken van het CDA: “Ik had er geen rekening mee gehouden dat iedereen zou blijven zitten. Ik wist ook wel dat een of meerdere partijen zou besluiten om op dit onderwerp even niet mee te doen.”
De PvdA-leider houdt zich op de vlakte: “Nederland moet verder, we gaan vanavond door.”
'Te weinig voor ouderen'
Verslaggever Hans Verbeek in Den Haag: "50PLUS vond dat in het voorstel dat door Dijsselbloem op tafel werd gelegd, te weinig werd gedaan voor de positie van ouderen. Vanmiddag is op het ministerie van Financiën weer overleg geweest. Eerst alleen met de coalitiefracties van VVD en PvdA en later ook met de fracties van de oppositie. Die spraken allemaal over een voorstel dat op tafel werd gelegd. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was dat een zeer concreet stuk."
CDA-leider @sybrandbuma: 'Dit voorstel van het kabinet lost de crisis niet op.'
— Hans Verbeek - BNR (@hverbeek) October 3, 2013
Zijlstra zelf: "Er ligt nu een voorstel. Oppositiepartijen zullen moeten kijken of het iets is dat in hun straatje past of niet. Dan zullen we kijken of dat leidt tot een situatie waarin partijen zeggen dat ze er wel of niet voor gaan."