Politiek31 mrt '13 11:37

Peiling: PVV grootste partij van Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Als op dit momenten verkiezingen zouden worden gehouden, zou de PVV van Geert Wilders als de grootste partij uit de bus komen. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

VVD en 50PLUS dalen in de peiling van De Hond. De PvdA komt iets terug. De PVV stijgt één zetel, zodat die partij nu op de eerste plaats staat (met 25 zetels), gevolgd door SP (23 zetels).

Minder vertrouwen
De opiniepeiler ziet de laatste maanden een geleidelijke afname van het vertrouwen in politiek, regering en politici. Dat is ook zondag terug te vinden in de score van de twee regeringspartijen, die samen nu 37 zetels lager staan dan de 79 die VVD en PvdA bij de verkiezingen haalden.

De VVD staat nu op 22 (min 1 vergeleken met vorige week), de PvdA op 20 (plus 2) en 50PLUS op 14 (min 2).

Dijsselbloem
Het oordeel over minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in zijn optreden rond de Cyprus-crisis is deze week iets positiever geworden. Inmiddels vindt 48 procent de stevige kritiek op de voorzitter van de eurogroep niet terecht (dat was vorige week 35 procent). Dijsselbloems uitspraken over de aanpak van de financiële sector leidden tot veel ophef.

Ruim de helft (55 procent) gaf aan dat we nooit aan de euro hadden moeten beginnen. Vooral kiezers van de PVV, SP en 50PLUS zeggen dat. CDA- en D66-stemmers zijn het daar in beperktere mate mee eens. Kiezers van de regeringscoalitie zijn er nogal verdeeld over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen