Politiek21 mrt '13 13:07Aangepast op 21 mrt '13 17:49

'Spaarheffing in Cyprus van tafel'

Auteur: Marjan van den Berg

Politieke partijen in Cyprus hebben overeenstemming bereikt over een nationaal solidariteitsfonds. Het is nog niet bekend hoe het fonds gevuld gaat worden. Cyprus hoeft niet te rekenen op een nieuwe lening van Rusland.

"Een nationaal solidariteitsfonds betekent dat ze zelf op zoek gaan naar geld. Dan moet je denken aan oplossingen die de afgelopen dagen al voorbij zijn gekomen: het nationaliseren van pensioenfondsen en de bezittingen van de kerk en van grote aandeelhouders bij banken onderbrengen in dat nationale fonds. Er wordt gesproken over een solidariteitstaks, dus dat Cyprioten zelf hun geld in dat fonds stoppen in ruil voor toekomstige opbrengsten van gasreserves”, dit zegt BNR-correspondent Anke Truijen.

“Uiteindelijk gaat Cyprus met een bij elkaar geraapt plan B naar de lidstaten om toch nog die 10 miljoen te vragen. Die kunnen eigenlijk geen nee zeggen, omdat ze rust in Europa willen bewaren. Dus gaan ze akkoord als er iets op papier ligt wat aangeeft dat ze 5,8 miljard bij elkaar hebben”, legt Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie uit.

Noodpakket
Vrijdagnacht besloten de 17 minister van Financiën van de eurozone tot een plan om Cyprus te helpen. In juni 2012 heeft de Cypriotische regering noodhulp bij de Europese Unie aangevraagd. Cyprus kwam in de problemen vanwege de blootstelling van Cypriotische banken aan de Griekse crisis.

De ministers van Financiën zijn bereid om Cyprus 10 miljard noodsteun te geven. Het resterende bedrag, 5,8 miljard euro, moet Cyprus zelf opbrengen. Een voorstel voor een spaardersheffing, die ook geldt voor kleine spaarders, is in zeer slechte aarde gevallen. Het steunpakket is dinsdag door het voltallige Cypriotische parlement afgewezen.

Spaardersheffing
Toch is die spaardersheffing nog niet van de baan, zegt Truijen. “Aan de ene kant wordt gezegd: die wordt niet ingevoerd, dat kunnen we niet verkopen. Maar op het journaal wordt gezegd dat er misschien toch een heffing van twee procent wordt gevraagd aan spaarders met meer dan 100 duizend euro op hun rekening. Het is allemaal nog heel onduidelijk wat de deal inhoud en hoe de Cyprioten zelf denken dat ze hun banken kunnen redden.”

Russen
Een andere oplossing wordt gezocht in Rusland. De Russen geven geen nieuwe lening,  wel zijn de twee landen nog in gesprek over andere vormen van samenwerking om het schuldenprobleem van de eilandstaat op te lossen. Dat heeft de Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris donderdag gezegd tegen de televisiezender Antenna TV.

Volgens de bewindsman overwegen de Russen te investeren in de Cypriotische gasreserves. "Wij vragen duidelijk om hulp, maar het moet wel iets zijn waar Rusland zelf economisch ook wat mee opschiet', aldus Sarris. Hij heeft later op de dag opnieuw overleg met zijn Russische collega Anton Siloeanov.

Pinnen
De onzekerheid bij de inwoners van Cyprussen neemt intussen toe. Ondernemers komen in de knel omdat leveranciers alleen nog maar contante betalingen accepteren. Geld pinnen lukt wel, maar de rijen bij pinautomaten waren weer lang vandaag. "We proberen zo veel mogelijk op te nemen, voordat we alles kwijt zijn", zei een man bij een pinautomaat van Laiki Bank. "We zijn bezorgd over deze situatie. We hebben contant geld nodig."

Verslaggever Anke Truijen in Cyprus: "Er hangt een briefje 'deze bank is gesloten' en voor de ingang is op de stoep 'dieven' gespoten. Er is een rare, beetje angstige sfeer. Mensen weten gewoon niet wat de komende dagen gaat gebeuren en of ze nog bij hun geld kunnen."

Lees hier de eerdere uitspraken van de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, in het Europees Parlement.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen