Politiek9 okt '13 07:05

Nog steeds geen zicht op opheffen shutdown

Auteur: Pieter van den Akker

Er is nog steeds geen zicht op het opheffen van de shutdown van de Amerikaanse overheid. Ook zit er geen beweging in de patstelling in Washington over het al dan niet nakomen van de betalingsverplichtingen van de VS vanaf volgende week.

President Obama zei gisteravond in een persconferentie in het Witte Huis dat hij over álles wil praten met de Republikeinse oppositie. Maar niet onder bedreiging.

Onredelijkheid
Obama probeerde zijn politieke tegenstanders gisteren nog zwaarder onder druk te zetten met beeldspraak die zijn landgenoten moet overtuigen van de onredelijkheid van de Republikeinen.

Onderhandelen is onmogelijk als de andere partij niets anders inbrengt dan het dreigement de boel in brand te zullen steken als niet al hun eisen worden ingewilligd. Je wordt geacht je werk te doen zonder losgeld proberen af te persen, zei de president in een frontale aanval op de Republikeinen in het Congres en hun leider, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigen John Boehner.

Dwarsliggen
Het is hun werk om een goedgekeurde begroting in te leveren en om ervoor te zorgen dat Amerika de betalingsverplichtingen nakomt. De shutdown is al erg genoeg, benadrukte Obama. Maar hij schilderde helemaal een doemscenario voor het geval dat de Republikeinen volgende week dwars blijven liggen en daarmee de verhoging van het schuldenplafond blokkeren.

Opiniepeilingen geven aan dat een meerderheid van de Amerikanen mét Obama vindt dat de Republikeinen te ver gaan met de tactiek van shutdown en het op het spel zetten van de kredietwaardigheid van de VS. Maar die meerderheid is ook weer niet zo onmiskenbaar groot dat  er onmiddellijk vooruitzicht is op beweging vanuit Republikeinse hoek om de impasse te doorbreken. 

Geen overgave
Het eerste resultaat van Obama’s persconferentie van gisteravond was een eigen persmoment van de Republikeinse leider Boehner en die gaf, als een spiegelbeeld van Obama, geen centimeter toe.

Er komt geen onvoorwaardelijke overgave. Dat zeggen ze allebei en zo langzamerhand staat ook van allebei hun geloofwaardigheid zo torenhoog op het spel dat het steeds moeilijker wordt om een uitweg te verzinnen die niet voor één van deze twee aanvoerders in dit conflict gewoon het praktische einde van zijn politieke macht zal betekenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen