Politiek6 apr '13 16:36Aangepast op 6 apr '13 18:05

Gesprekken atoomprogramma Iran mislukt

Auteur: Fleur de Bruijn

Iran en de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland zijn er niet in geslaagd een compromis te bereiken over het atoomprogramma van Iran.

VN Veiligheidsraad
VN Veiligheidsraad

"Deze gesprekken zijn wel een stap voorwaarts", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov. "Maar we hebben geen compromis weten te bereiken." Het is volgens hem nog onduidelijk wanneer de grootmachten verder zullen spreken. Nadat de vierde onderhandelingsronde in de Kazachstaanse stad Almaty was afgerond, melden Iraanse media dat ze later worden hervat.

Ashton tevreden over kwaliteit
Volgens de Europese topdiplomaat Catherine Ashton liggen de standpunten nog wel erg ver uiteen. Ashton was ondanks het gebrek aan voortgang niet negatief over de gesprekken. Ze zei tevreden over de kwaliteit van de gesprekken te zijn en dat er voor het eerst serieus standpunten zijn uitgewisseld. Een Amerikaans delegatielid beklemtoonde dat er "geen doorbraak is geweest, maar ook geen mislukken''.

Ashton leidde de delegatie van Duitsland, Frankrijk Groot-Brittannië, China, Rusland en de VS. Ashton zei te geloven dat er uiteindelijk resultaat wordt geboekt. Daarom komen er opnieuw gesprekken. Die worden dan gevoerd onder leiding van de plaatsvervangers van Ashton en haar Iraanse tegenpool Saeed Jalili, respectievelijk Helga Schmidt en Ali Baqeri. Nadere details over de nieuwe gespreksronde ontbreken nog.

Iran verdedigde recht
Donderdag, een dag voordat het land een nieuwe ronde gesprekken ging voeren met wereldmachten over zijn omstreden nucleaire programma, verdedigde Iran z'n 'recht' om uranium te verrijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen