Politiek6 sep '13 05:29Aangepast op 6 sep '13 06:14

EU-ministers buigen zich over crisis Syrië

Auteur: ANP Nieuws

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie buigen zich over de crisis in Syrië tijdens hun tweedaagse beraad vandaag en morgen in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

De vraag is in hoeverre zij een gemeenschappelijke positie kunnen innemen in hun omgang met de escalerende burgeroorlog.

Tot nu toe zijn de 28 lidstaten verdeeld over een militair ingrijpen tegen het Syrische regime, dat bedoeld is als vergelding voor de inzet van gifgas. De meeste landen vinden rugdekking door de Verenigde Naties nodig. Frankrijk daarentegen zit op de lijn van de Verenigde Staten, die desnoods zonder VN in actie willen komen. Het is de bedoeling dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zich zaterdag persoonlijk in de discussie mengt.

Mogelijk komen de ministers sneller tot afspraken over de opvang van Syrische vluchtelingen in Europa. Minister Frans Timmermans kondigde al aan de kwestie in Vilnius aan te kaarten. Nederland is bereid 250 vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden. Duitsland wil er 5000 opnemen. Oostenrijk beloofde 500 Syriërs toe te laten, maar wel uitsluitend christenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen