Waar haalt het kabinet nog een miljardje vandaan?
Het kabinet staat open voor suggesties van de oppositie om de begroting van 2014 op orde te brengen, maar gaat niet tussendoor nog een plan aan de Kamer presenteren. En aan de afspraken met werkgevers en werknemers mag niet meer getornd worden.
Het kabinet is bereid nu al met de oppositiepartijen te overleggen over de bezuinigingen voor 2014, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in de Tweede Kamer. Vorige week ontraadde premier Mark Rutte een motie van D66 om het overleg nu al te openen, maar daar komt het kabinet nu op terug.
Overleg
Het wordt wel overleg 'achter de schermen'. Het kabinet wil de oppositie laten meedenken en plannen laten aandragen, om dan zelf in augustus knopen door te hakken voor Prinsjesdag. Deze voorstelling van zaken riep vragen op bij Carola Schouten (ChristenUnie). "Ik mag toch hopen dat juist die invulling van die 1 miljard eerder op tafel ligt, vóórdat het overleg start, want het overleg zou juist een reactie moeten zijn op de kabinetsplannen. Zolang wij die niet kennen, wordt het ingewikkeld onderhandelen."
Volgens Dijsselbloem zet Schouten de boel op deze manier "op scherp". "Dan zou zij mij als het ware dwingen om weer een pakket naar de Kamer te sturen voordat het gesprek kan beginnen. Dat ga ik dus niet doen." Wel, zei hij, is het kabinet bereid om tussentijds te overleggen met de partijen die over de begroting willen meedenken.
Opblazen
Ook onderstreepte de minister dat het kabinet de afspraken met vakbonden en werkgevers uit het sociaal akkoord en het zorgakkoord niet wil openbreken. "Als sommige van de fracties in de Kamer zouden zeggen: de WW, daar moet het mes veel dieper in, of het moet veel sneller, dan zouden we inderdaad het sociaal akkoord opblazen. Ik weet van de fractie van het CDA hoezeer zij hecht aan een sociaal akkoord. Het is aan elke fractie om erover te oordelen of zij dat sociaal akkoord wil respecteren of opblazen, maar voor het kabinet is het uitgangspunt de afspraken die daarin zijn gemaakt."
Verder houdt het kabinet vast aan de EU-afspraak dat het begrotingstekort in 2014 onder de 3 procent moet komen.