Politiek14 feb '13 17:54

Adders onder het Europese begrotingsgras

Auteur: Karin Backx

"Deal" twitterde EU-voorzitter Herman van Rompuy opgetogen na ruim 24 uur debatteren over de Europese begroting. Maar hoe duidelijk is die deal?

Via allerlei ingewikkelde berekeningen liet premier Rutte weten dat de Nederlandse korting van 1 miljard is blijven staan. Finland discussieert nog met Brussel over wat de Finse bijdrage moet zijn.

De Finse berekening komt lager uit dan de Brusselse. En dat is niet de enige adder onder het gras, zegt Esther de Lange, europarlementariër namens het CDA.

Honderd miljoen
"Uiteindelijk komen er nu cijfers uit Brussel door dat Nederland de grote verliezer is als het gaat om de verdeling van de gelden. We hebben het dan over een teruggang van twaalf procent. Midden in de nacht zijn nog allerlei kleine cadeautjes uitgedeeld aan allerlei landen, behalve aan Nederland. Waardoor het percentage nog wel eens slechter kan uitvallen," zegt De Lange op BNR.

"In euro's omgerekend heb je het over tientallen miljoenen, zo niet honderd miljoen per jaar aan terugval." Het CDA wil nu zo snel mogelijk weten van de Kamer met wat voor cijfers zij nu gewerkt hebben. Finse verwarring laat al zien dat landen zich soms wat mooier presenteren thuis, dan de cijfers waar de commissie mee werkt."

Blind gestaard
Op de vraag wat er nu precies is misgegaan, geeft De Lange aan dat op landbouwgebied al duidelijk was dat Nederland iets ging inleveren. "Maar op moment dat dat percentage veel hoger uitvalt dan heb je daar tijdens die onderhandeling natuurlijk niet naar gekeken", stelt ze.

"Dan heb je je blind gestaard op minder betalen, maar dan ben je dus niet wakker geweest laat in de nacht toen het ging over de verdeling van de uitgaven van Europa naar de landen toe."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen