Politiek1 okt '13 16:34

Eerste Kamer voelt zich niet gebonden aan begrotingsakkoord

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Eerste Kamer voelt zich niet gebonden aan het begrotingsakkoord dat minister Dijsselbloem van Financiën probeert te bereiken met de oppositie. Dat blijkt uit een rondgang van BNR.

Image

Intussen waarschuwt minister Dijsselbloem dat er niet genoeg geld is om aan alle wensen van de oppositie te voldoen. De minister van Financiën acht het ook denkbaar dat sommige fracties alsnog afhaken.

Handtekening bij kruisje
De Eerste Kamer voert de druk op Dijsselbloem op. En het lijkt er sterk op dat een handtekening bij het kruisje geen vanzelfsprekendheid is. "Dat geldt zeker ook voor de regeringsfracties. Zij zien ook dat er wordt onderhandeld met de oppositie. Daarin kunnen allerlei dingen worden prijsgegeven en weggegeven door minister Dijsselbloem”, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek.

Als eerste staat Loek Hermans op, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, om daar voor te waarschuwen. "Laten we er goed rekening mee houden dat je wel altijd meerderheden moet blijven behouden. En als je de een of de andere kant op gaat, kan dat voor een partij een probleem opleveren. En dat kan dus ook in de coalitie."

"Daar moeten de coalitiepartijen dus echt mee akkoord gaan, wil het ook tot een breder draagvlak in die kant en de overkant in de Tweede Kamer plaatsvinden", aldus Hermans. Niet tekenen bij het kruisje lijkt,  zegt Hermans, "niet de instelling van mijn fractie te zijn".

Herkenbaarheid
Hermans waarschuwt dus dat het in orde is om de oppositiepartijen te paaien, maar de coalitiepartijen VVD en PvdA moeten zich er in blijven herkennen. Dat stelt ook Marleen Barth van de PvdA in de Eerste Kamer.

"Wij zijn als Eerste Kamer niet gebonden aan het regeerakkoord. Wij zijn als Eerste Kamer dus ook niet gebonden aan afspraken die met de Tweede Kamer worden gemaakt. Wij zullen uiteraard kennis nemen van de afspraken als ze gemaakt  worden, maar we zitten niet aan tafel bij de gesprekken die er over gevoerd worden. Dus zijn we ook niet gebonden aan de uitkomsten er van", zegt Barth.

Niet alleen afwachten
De leden van de Eerste Kamer zeggen dus dat ze niet aan tafel zitten en dat ze in feite afwachten waar het kabinet en de Tweede Kamer mee komt. Dat wordt vervolgens beoordeeld op juridische haalbaarheid en uitvoerbaarheid.

Maar Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, gaat nog een stap verder. Hij zegt dat hij er niet alleen procedureel naar kijkt. Er moeten wat hem betreft ook genoeg herkenbare CDA-punten te vinden zijn in het eventuele begrotingsakkoord. “Als daar iets serieus uitkomt waarin ook herkenbaar iets zit voor het CDA, dan heb je een andere situatie dan wanneer je moet vaststellen dat het een vrolijk gesprek is geweest maar dat het tot niets serieus heeft geleid."

"Het is niet onze levenshouding om het kabinet zo snel mogelijk naar huis te sturen. Maar het kabinet moet ook wel laten zien dat het een beetje luistert naar wat er vanuit het CDA naar voren wordt gebracht", aldus Brinkman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen