Politiek2 okt '13 17:35

Overleg met oppositie uitgesteld

Auteur: BNR Webredactie

Het overleg dat voor woensdagavond gepland stond tussen oppositiefracties en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is uitgesteld tot donderdagmiddag.

Een woordvoerder van Dijsselbloem heeft dat woensdag bevestigd. Later woensdag vindt er mogelijk nog wel overleg plaats van Dijsselbloem met afzonderlijke fracties.

Verder melden bronnen op het Binnenhof dat de regeringscoalitie van VVD en PvdA woensdagavond praat over een nieuw aanbod aan de oppositiepartijen. Het kabinet hoopt daarmee de benodigde steun te verwerven voor bezuinigingen met een omvang van 6 miljard euro.

De bijeenkomst zou beginnen om 18 uur op het ministerie van Financiën. Aanwezig zijn dan in elk geval minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA).

Dijsselbloem sprak de afgelopen dagen al meerdere malen met financieel specialisten van acht fracties in de Kamer en met de fractievoorzitters van de vijf oppositiepartijen die zich de 'constructieve vijf' noemen omdat ze bereid zijn met het kabinet te praten over de begroting voor volgend jaar en de bezuinigingen die volgens het kabinet nodig zijn. In ruil voor die bereidheid hebben ze wel een uitgebreide wensenlijst, die bovendien nogal uiteen loopt.

Oppositiepartijen als CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie zetten Dijsselbloem woensdag verder onder druk om met een concreet voorstel te komen. Zo'n stuk zal er naar verwachting echter woensdag nog niet komen.

Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig om de eigen plannen door de Eerste Kamer te krijgen. De coalitie van VVD en PvdA heeft daar een minderheid van 30 van de 75 zetels. PVV, SP en de PvdD weigeren met het kabinet te praten; zij willen dat Rutte-2 aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen