Politiek23 feb '13 12:52

Pluche-plakker Bersani nog niet verlost van Berlusconi

Auteur: Thijs Baas

Italië maakt zich op voor de spannendste verkiezingen sinds jaren. Uit peilingen die via Zwitserland naar buiten zijn gekomen blijkt dat de centrumlinkse kandidaat Pier Luigi Bersani nog altijd de gedoodverfde favoriet is.

Toch is het op dit moment het fenomeen Beppe Grillo die de gemoederen in Italië het meest bezighoudt. "Dat is een man die in provinciesteden is begonnen met een paarhonderd man, en gisteren honderdduizenden mensen in Rome op de been heeft gebracht. Hij dreigt richting de 20 procent te gaan", bevestigt Donatello Piras van het Nederlands Debatinstituut op BNR.

"Dat zou betekenen dat er allerlei onervaren parlementariërs in het parlement komen en we weten ook in Nederland wat dat zou betekenen." Grillo wil van alles, bevestigt Piras: zoveel mogelijk politici moeten weg, er moet een referendum over Europa komen, politici moeten honderd keer minder gaan verdienen én banken moeten worden genationaliseerd. Daarmee speelt hij nadrukkelijk in op de Italiaanse onderbuik "En geloof me: Italianen zíjn heel erg ontevreden."

Onregeerbaar
Ook als Bersani de overwinning naar zich toe weet te trekken, is nog niet gezegd dat hij de meerderheid ook in de Senaat krijgt. "Dan zou het land misschien zelfs onregeerbaar kunnen worden. Dat zou voor Italië niet goed zijn, maar voor Europa ook helemaal niet", zegt Piras.

Mario Monti is vooral populair buiten Italië, constateert Piras. "Hij heeft de Italianen een enorme belastingdruk gegeven, overigens met steun van Berlusconi en Bersani, maar dat vergeten de Italianen." Bersani kán goed nieuws betekenen, maar ook aan de centrumlinkse kandidaat kleven volgens Piras de nodige bezwaren. "Hij is geen grote hervormer en een grote pluche-plakker. En Monti gaat het sowieso niet worden."

Berlusconi
Berlusconi lijkt het niet te gaan redden, als de via Zwitserland naar buiten gekomen peiling er niet te ver naast zit. Maar ook als hij tweede wordt kan hij Bersani nog flink het leven zuur maken. "Hij kan heel veel parlementariërs in de Senaat krijgen en met obstructieve maatregelen komen het beleid van Bersani frustreren." De oud-premier heeft zijn laatste campagnebijeenkomst moeten afzeggen; hij kampt met een oogontsteking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen