Politiek12 dec '13 13:53

Snowden gehoord door Europarlement

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zal worden gehoord door het Europees Parlement. Over de manier waarop wordt nog onderhandeld.

Dankzij informatie die Snowden lekte aan media kwamen de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA naar buiten. Snowden die heeft ingestemd met een ondervraging door de Europarlementariërs, is de Verenigde Staten ontvlucht en verblijft op een onbekende locatie in Rusland.

Om die reden zal de ondervraging van Snowden door Europarlementariërs waarschijnlijk niet live plaatsvinden. Dat zou Snowden zelf ook weigeren uit angst dat zijn verblijfplaats bekend wordt.

De kans is aannemelijk dat de klokkenluider op basis van vragen van de Europarlementariërs een videoboodschap zal opnemen. Maar sommige Europarlementariërs wijzen er op dat er dan niet doorgevraagd kan worden en ze stellen dan de noodzaak van de opname ter discussie.

Het is nu aan de onderzoekscommissie van het EP om te bepalen hoe en wanneer Snowden ondervraagd gaat worden. Een precieze datum is nog niet geprikt, maar waarschijnlijk zal het 'gesprek' in januari worden opgenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen