Politiek17 jun '13 16:54

'Geen waterige compromissen in omroepland'

Auteur: Thijs Baas

Tros-directeur Peter Kuipers begrijpt weinig van het voorstel van D66-Kamerlid Kees Verhoeven om een tijdelijke plek te creëren voor WNL en PowNed in het omroepbestel.

Verhoeven wil voor deze omroepen vijf jaar lang een negende plek in het bestel, naast de drie fusieomroepen en de NTR en de NOS. "Want nu worden ze gedwongen om zes keer zo groot te worden óf om aspirant te blijven", zei Verhoeven zondag.

Onzin, vindt Peter Kuipers. "Hilversum is anderhalf jaar geleden begonnen om terug te gaan van 21 naar acht, op geheel vrijwillige basis. De politiek gaat nu blijkbaar weer een beweging inzetten van acht naar 21. Geen waterige compromissen zou ik zeggen in Den Haag, maar staan waar je voor staat. Hilversum verandert nu en nu moet je niet allerlei ontsnappingsclausules meer creëren."

Snel groeien
Verhoeven wil met de tijdelijke plekken voor WNL en PowNed bereiken dat de twee omroepen niet te snel hoeven te groeien, maar uiteindelijk wel bij de rest kunnen aansluiten. Hij neemt daarmee alvast een voorschot op een debat over de publieke omroep komende week. "WNL en PowNed passen eigenlijk niet binnen de routes die staatssecretaris Sander Dekkker heeft bedacht", stelt Verhoeven. "Ze worden gedwongen om zes keer zo groot te worden of om aspirant te blijven. Dan worden ze zelfs kleiner dan nu het geval is."

Wel zou Verhoeven voorwaarden willen stellen aan de 'gedoogconstructie' voor beide omroepen. Hij denkt aan een verplichting van 50.000 of 100.000 leden (een volwaardige omroep moet 150.000 leden hebben) of aan kwaliteitseisen. "En WNL en PowNed moeten dan wel samenwerken.

Gerelateerde artikelen