Politiek28 jan '13 23:10

Kamp onderzoekt andere manier van gaswinning

Auteur: Fleur de Bruijn

Ongeruste bewoners in Noord-Groningen moeten binnen tien maanden meer duidelijkheid krijgen over de maatregelen die worden genomen tegen zwaardere aardbevingen als gevolg van gaswinning.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken ze maandagavond laten weten tijdens een druk bezochte bewonersbijeenkomst in Loppersum.

Kamp wil voor 1 december weten of de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het risico van zwaardere bevingen kan verkleinen door het gas op andere manieren uit de grond te halen.

Zwaardere aardbevingen
De minister liet vrijdag weten dat door de gaswinning zwaardere aardbevingen kunnen ontstaan dan eerder werd gedacht. Hij wil duidelijk hebben hoe zwaar die bevingen precies kunnen worden en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Ook moet blijken of er andere winningstechnieken zijn die het aantal bevingen en de kracht ervan kunnen beperken.

Samen met de NAM wordt onderzocht welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen om de schade bij nieuwe bevingen in te perken. Het onderzoek laat Kamp controleren door onafhankelijke experts.

Veiligheid van dijken
Kamp liet de bewoners weten extra aandacht te hebben voor de veiligheid van dijken. Hij gaat met waterschappen in gesprek om in te schatten wat de risico's zijn. Ook wordt onderzoek gedaan naar de veiligheid van ondergrondse gasleidingen. “Als er iets moet gebeuren, dan gaan we daar dit jaar nog mee aan de slag”, aldus Kamp.

Preventief verstevigen
Al in het komende halfjaar wil de minister beginnen met het preventief verstevigen van woningen en gebouwen. Daarvoor stelt de NAM 100 miljoen euro ter beschikking. ,,Uit het onderzoek moet blijken of er meer geld nodig is. Als dat zo is, dan komt er meer geld”, beloofde Kamp. NAM-directeur Van de Leemput beloofde alle schade door eerdere en toekomstige bevingen te vergoeden.

Stopzetten
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat het direct stopzetten van de gaswinning er niet voor zorgt dat er geen bevingen meer zijn. Kamp: “Als er een aardbeving komt, dan is dat het gevolg van eerder handelen.” Op dit moment wordt jaarlijks 50 miljard kuub aardgas gewonnen en dit wordt tot 2027 afgebouwd naar 20 miljard kuub gas per jaar. In het veld zat ooit 2800 miljard kuub gas en daar is nu nog 780 miljard kuub van over. Sinds het begin van de winningen zijn volgens Kamp 5000 aardschokken geregistreerd.

Spandoeken
Verschillende bewoners prezen Kamp tijdens de bijeenkomst om zijn komst naar het gebied en de aandacht voor de problemen. Een aantal bezoekers droeg een helm om hun angst te illustreren. In de hal hingen spandoeken met teksten als 5.0 wordt een grote RAMP, allemaal in een tentenKAMP? Een vrouw bood Kamp symbolisch een stuk bij een beving afgebroken stucwerk van een molen uit 1876 aan. “Zo kunt u in Den Haag laten zien wat de gevolgen van bevingen kunnen zijn.”

Minister Kamp kwam zondag aan in het gebied en woont dinsdagochtend nog een persmoment op het gemeentehuis van Loppersum bij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen