Senaat laat besluit koopzondag aan gemeenten
Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel om gemeenten voortaan zelf te laten bepalen of en hoe vaak de winkels op hun grondgebied op zondag open mogen.
VVD, PvdA, PVV, D66, GroenLinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren stemden voor, net als de meesten van de 11 CDA-senatoren.
SP, SGP, ChristenUnie, 2 CDA'ers en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zijn tegen. Zij vrezen dat de zondagsrust verdwijnt en dat kleine ondernemers de dupe worden van de veranderingen.
Twijfels bij CDA
Het CDA worstelde met de kwestie. Senator Gerrit Terpstra benadrukte dat zijn partij zeer hecht aan de zondagsrust en een collectieve vrije dag. Hij gaf aan dat de CDA-achterban huiverig is om de regels aan te passen omdat dat ervoor kan zorgen "dat het hek van de dam is" voor verder verruiming van de winkeltijden. Maar Terpstra wees er ook op dat dit voorstel niet gaat over ruimere winkeltijden, waar het CDA tegen is. Hij heeft het volste vertrouwen in de CDA’ers in gemeenteraden die nu de afweging moeten maken.
Nu mogen gemeenten winkeliers 12 keer per jaar toestemming geven om open te gaan op zondag. Alleen in gebieden waar veel toeristen komen, kunnen de winkels vaker open. D66 en GroenLinks wilden af van deze zogeheten toerismebepaling waar gemeenten oneigenlijk gebruik van zouden kunnen maken. Volgens de partijen kunnen gemeenten prima zelf beslissen over de openingstijden van winkels.
Uitstekend nieuws voor Detailhandel Nederland
Jelger Zee, van
Detailhandel Nederland, is blij met het besluit van de Eerste Kamer. "Detailhandel Nederland heeft zich hier heel lang voor ingezet. We zijn er heel
positief over en het is heel belangrijk dat als gemeenten en winkeliers
koopzondagen willen, hoeven ze geen ingewikkelde en rare onderzoeken te doen
naar toerisme in hun gemeente."
Over het algemeen verwacht Zee dat er wel meer koopzondagen komen. "Maar we zien vooral ook dat er heel verschillend over koopzondagen wordt gedacht. Daarom is het ook heel belangrijk dat op gemeentelijk niveau besloten kan worden of er koopzondagen zijn. [...] Als gemeenten en winkeliers koopzondagen willen, moet dat kunnen. Maar in gebieden waar mensen dat niet willen en winkeliers dat ook niet willen, hoeft het nog steeds niet."