Politiek15 aug '13 07:23

Kost geweld Egypte Amerikaanse dollars?

Auteur: Pieter van den Akker

Amerika veroordeelt het geweld van het Egyptische leger tegen demonstranten van de Moslimbroederschap. Washington geeft Egypte zo’n 1,5 miljard dollar per jaar aan militaire en economische steun.

Maar in zijn veroordeling gisteravond koppelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry géén consequenties voor die miljardensteun aan het militaire optreden.

Minister Kerry veroordeelde wel, maar hield zich verder diplomatiek op de vlakte. Alle partijen in Egypte moeten zich van geweld onthouden. Al zijn het wel het leger en de interim-regering die de grootste verantwoordelijkheid dragen om tot een politieke oplossing te komen, zei Kerry gisteravond.

Obama golft
President Obama is met vakantie. Hij speelt golf op het eiland Martha’s Vineyard voor de kust van Massachusetts. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de president niet volledig op de hoogte is van de gebeurtenissen in Egypte. Maar het is zijn minister die vooralsnog de Amerikaanse reactie geeft en dat stapje afstand komt Obama misschien helemaal niet zo slecht uit. Want de VS zit in een moeilijk parket.

Aan de ene kant was de afgezette president Mohammed Morsi democratisch gekozen en de Amerikanen zien zich graag als de wereldkampioenen van de democratie. Aan de andere kant maakt de Moslimbroederschap ook Washington nerveus en bestaan er van oudsher sterke banden tussen de VS en het Egyptische leger. Het toespraakje van minister Kerry van gisteravond zonder enige verwijzing naar mogelijke consequenties voor het militaire geweld benadrukte dat de VS nog geen echte keuzes wil maken in de Egyptische crisis.

Staatsgreep
Eerder maakte Amerika wel een gebaar door de leverantie van vier F-16 gevechtsvliegtuigen op te schorten. Maar de Amerikaanse regering blijft heel zorgvuldig het gebruik van de term ‘staatsgreep’ vermijden in de context van de machtsovername door het leger, want die term betekent dat de VS de miljardensteun aan Egypte zou moeten stopzetten en zover zijn ze nog lang niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen