Politiek10 nov '13 10:26Aangepast op 10 nov '13 21:07

VVD'er Verheijen biedt excuses aan

Auteur: ANP Nieuws

"Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan.'' Mark Verheijen van de VVD trok zondag het boetekleed aan omdat hij zaterdag op de radio zei dat eurofielen een groter gevaar voor de Europese eenheid zijn dan rechtspopulisten en eurosceptici als de Franse Marine le Pen.

In het radioprogramma kwam aan de orde dat iemand als de liberaal Guy Verhofstadt zo'n eurofiel is. "Van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand. Dat is ook niet bedoeld'', aldus Verheijen zondagmiddag.

Verheijen is "wel van mening dat voortdurend praten over meer Europa, over een federaal Europa waarbij lidstaten hun identiteit verliezen, slecht is voor het draagvlak voor Europa. Dat is niet iets dat mensen willen en daardoor keren zij zich van Europa af.''

Schandalig
Alexander Pechtold van D66 noemde de zienswijze van Mark Verheijen zoals zaterdag naar voren gekomen, op zondagmorgen nog "schandalig'' . Ook de JOVD sprak er zaterdag al schande van.

Pechtold zei op tv dat het een "zeer gevoelige politieke uitspraak'' was , met name omdat er een vergelijking wordt gemaakt tussen iemand als Verhofstadt, fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement, en "geen al te frisse types''.

"Het meest onfrisse type vind je in de spiegel, Alexander'', twitterde Geert Wilders daarop. De voorman van de PVV ontvangt Le Pen komende week in Den Haag. Pechtold vindt dat waakzaamheid is geboden tegen de 'nieuwe vrienden' van Wilders. De D66'er wees erop dat de nog altijd actieve vader van Marine le Pen een antisemiet is. Daar verdenkt Pechtold Wilders niet van, maar die zou zich er niet mee moeten inlaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen