Politiek12 feb '13 15:48Aangepast op 12 feb '13 16:22

Tweede Kamer wil algeheel rookverbod in horeca

Auteur: BNR Webredactie

Een meerderheid in de Tweede Kamerheid wil een algeheel rookverbod in de horeca.

PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren schaarden zich dinsdag achter het voorstel van de ChristenUnie.

VVD, SP, PVV en 50Plus zijn tegen het rookverbod. Zij vinden dat de eigenaren van kleine kroegjes zelf moeten kunnen beslissen of er wordt gerookt, omdat er in deze eenmanszaakjes geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de gevolgen van meeroken.

In januari werd bekendgemaakt dat de motie van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber dinsdag besproken zou worden in de Kamer.

Uitzondering van tafel
Het vorige kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zonderde de kleine kroegjes uit van het rookverbod, ook al omdat die geen aparte rookruimte konden inrichten. VVD en PVV zitten nog steeds op die lijn. Het CDA is inmiddels voor een algeheel verbod, net als de PvdA, de huidige coalitiegenoot van de VVD.

Dik-Faber tevreden
Dik-Faber is tevreden met deze duidelijke uitspraak van de Kamer waarmee volgens haar wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke bedoeling van de wet, namelijk een 100 procent rookvrije horeca. Ze wil snel weten wat het kabinet gaat doen.

Het ChristenUnie-Kamerlid vindt dat zeker jongeren in uitgaansgelegenheden niet moeten meeroken of in de verleiding worden gebracht te gaan roken. PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens is het daar mee eens. Hilkens wil later proberen de insteek van de wet aan te passen, zodat iedereen wordt beschermd tegen de gevolgen van meeroken en niet alleen horecapersoneel.

Betuttelend en onnodig
De CDA-jongeren vinden een algeheel rookverbod betuttelend en onnodig. Arrie Vis, voorzitter CDJA: "Wij hebben altijd gevonden dat roken bijzonder slecht is voor de volksgezondheid, maar dit overheidsingrijpen zal hier geen positieve bijdrage aan leveren.'' Want: "Handhaven en steviger aanpakken is noodzakelijk voor een betere volksgezondheid, een verbod totaal niet.''

In de kleine stamgroepjes moeten de vaste, vaak oudere vaste gasten gewoon hun rokertje kunnen opsteken, aldus het CDJA dat het krom vindt dat een kroegeigenaar nu wordt beschermd tegen zijn eigen gewoontes.

Gerelateerde artikelen