Politiek26 jan '13 11:27

Kamermeerderheid wil rookverbod kleine cafés

Auteur: Fleur de Bruijn

De asbak moet in de kleine cafés binnenkort waarschijnlijk weer van tafel. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer wil terug naar een algeheel rookverbod in de kroeg, meldt De Telegraaf.

Eind volgende maand spreekt de Kamer over het rookbeleid. Dan komt ook een motie aan de orde van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber, die vraagt om het roken opnieuw totaal uit de horeca te bannen.

“Een verbod in kleine cafés zal nog wel wat voeten in de aarde hebben, omdat staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA red.) natuurlijk eerst een robbertje moet vechten met de VVD”, stelt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot tegen BNR.

Compromis
De VVD is geen voorstander van een verbod, de partij zei zaterdag bij monde van Kamerlid Arno Rutte dat  het te ver gaat om eigenaren van eenmanszaken op deze manier te beschermen.

De PvdA staat lijnrecht tegenover de VVD, maar Bruin Slot verwacht niet dat de PvdA aan het kortste eind zal iets, iets wat haar eigen partij in de regering met de VVD wel deed.

“Het toestaan van roken in kleine cafés was voor ons eigenlijk een compromis met de VVD in de vorige regeerperiode. Dat was echt met pijn in het hart. Nu we geen deel meer uitmaken van de regering kunnen we weer ons oude standpunt innemen.”

Een lijn
PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens zegt zaterdag inderdaad op dezelfde lijn te zitten als het CDA. "Wij willen een totaalverbod op de roken in de horeca. De handhaving is nu niet goed en in het belang van de volksgezondheid willen wij af van roken in de horeca. Uiteindelijk schaadt roken iemands gezondheid.’’

Handhaving
De handhaving van het rookverbod is tot nu toe een groot probleem, maar Bruins Slot ziet verbetering en denkt dat het mogelijk is om een verbod op roken, ook in kleine cafés, in de toekomst te handhaven is.

“Vorig jaar werd er nog in 50 procent van de cafés af en toe gerookt. Bij de laatste meting van begin januari was dat 43 procent. De handhaving gaat dus nog traag, maar het gaat in ieder geval wel de goede kant op.”

Hoge Raad
In 2010 besliste de Hoge Raad dat cafébazen die geen personeel hebben en een café dat niet groter is dan 70 vierkante meter, zelf mogen beslissen of er gerookt mag worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen