Politiek23 jan '13 11:32

Blok heeft geen alternatief voor woningmarkt

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft geen alternatieven voor het geval dat de woningmarkt halverwege dit jaar niet aantrekt. Dat zegt hij op BNR.

Blok is ervan overtuigd dat het kabinet Rutte-II een gebalanceerd pakket met maatregelen heeft doorgevoerd waarmee de woningmarkt weer op gang komt. Maatregelen om de markt eerder een impuls te geven zouden volgens hem alleen maar tot afwachtgedrag leiden.

Voor mensen die moeilijker aan een lening kunnen komen, zijn dan ook geen aanvullende maatregelen, als de woningmarkt toch in een slop blijft. "We moeten zeker niet voortdurend suggereren dat er nog meer maatregelen aankomen. Dan krijg je dat mensen gaan afwachten of er nog meer maatregelen komen. We hebben juist een heel pakket, dat ervoor zorgt dat woningmarkt weer in balans komt. Je moet niet voortdurend suggereren dat er nog meer komt. Dat vind ik ook vanuit de bouwsector niet verstandig."

Maatregelen
De minister somt de maatregelen op die de markt weer op gang moeten brengen en de overgang moeten versoepelen. "We hebben ondanks de moeilijke situatie de rente op restschulden aftrekbaar gemaakt. We hebben ondanks de moeilijke financiële situatie 20 miljoen euro uitgetrokken voor startersleningen. Ik heb er voor gezorgd dat mensen, als ze met twee huizen zitten, nog een jaar extra de dubbele rente af kunnen trekken. En ik heb gezorgd dat de regels voor hypotheken met goede inkomensvooruitzichten ook een bijpassende hypotheek krijgen."

Een van de belangrijkste punten voor Blok is dat starters zich richting een koopwoning bewegen. "Starters zijn het begin van het treintje op de woningmarkt, wordt vaak gezegd. Het brengt weer vervolgverhuizingen op gang en zorgt voor werk voor de schilder en de loodgieter. Dat helpt ook juist in dit jaar. Het begin van 2013 zal het misschien tot minder transacties leiden. Maar juist omdat dit jaar dat geld beschikbaar is, zorgt dat voor een impuls."

Gerelateerde artikelen