President Mursi negeert roep om aftreden
Het opperbevel van de Egyptische strijdkrachten is vanmiddag bijeengekomen. Het spreekt in crisisberaad over de politieke impasse, die is ontstaan nadat legerleider Abdel Fattah al-Sisi maandag president Mohamed Mursi een ultimatum had gesteld.
De Islamistsche groepering Al-Gamaa Al-Islamiya heeft Mursi eerder op de dag opgeroepen om vervroegde verkiezingen te houden. Al-Gamaa Al-Islamiya komt voort uit de Moslimbroederschap van diezelfde Mursi en is tevens een bondgenoot van de president.
Door verkiezingen uit te schrijven kan Mursi bloedvergieten en een militaire coup te voorkomen, zei Tarek al-Zumar, een vooraanstaand lid van Al-Gamaa Al-Islamiya, tegen Reuters.
Grootschalige protesten
De muren rond president Mursi brokkelen hiermee in rap tempo af. Demonstranten op het Tahrirplein zijn wederom het gezicht van onvrede tegen de heersende macht in Egypte - net als in 2011 toen grootschalige protesten het einde betekende van het presidentschap van Hosni Mubarak, lijkt de posititie van de democratisch gekozen president Mursi onhoudbaar.
De Egyptische strijdkrachten zijn volgens de krant al-Ahram van plan vandaag president Mohammed Mursi te vervangen door een 'presidentiële raad' van drie man en een neutraal kabinet dat wordt aangevoerd door een hoge militair. De leider van het presidentiële driemanschap zou de voorzitter van het Hoge Constitutionele Hof moeten worden.
Laatste uren
Al-Ahram is een media-imperium van de Egyptische staat. De laatste uren voor de Egyptische president Mursi lijken daarmee te zijn aangebroken. De leiders van het Egyptische leger hebben vanochtend in een verklaring duidelijk gemaakt klaar te zijn voor de strijd. "We zijn bereid ons bloed te offeren om Egypte en zijn bevolking te beschermen tegen terroristen, radicalen en dwazen,'' zo staat in een verklaring op Facebook.
Het bericht heeft als kop 'De laatste uren' meegekregen. De verklaring verscheen drie uur na de toespraak van president Mursi, waarin hij het ultimatum dat het leger hem stelde verwierp. Dat ultimatum liep woensdag om 5 uur af. Mursi weigert zijn positie op te geven en zei bereid te zijn met zijn leven te betalen.
Fouten
In het begin van zijn speech zei Mursi dat hij te kampen heeft met uitdagingen als corruptie en 'restanten van het oude regime' die tijd kosten om aan te pakken. Hij erkende fouten te hebben gemaakt, maar ziet geen andere mogelijkheid dan de taken uit te voeren die hij democratisch heeft gekregen.
Hij liet ook weten zijn best te doen het leger ertoe te bewegen zijn 'normale taken' weer uit te voeren. Eerder op de avond eiste hij dat het leger een ultimatum aan zijn adres intrekt. Het leger heeft gedreigd Mursi aan de kant te schuiven als hij woensdag geen overeenstemming heeft bereikt met de liberale oppositie over een oplossing voor de politieke crisis.
Staatsgreep
Volgens Annabell van den Berghe, journalist in Caïro, maakt Mursi in elk geval één grote fout. Zij zegt op BNR: "Hij heeft zich nooit gericht op de oppositie, heeft nooit echt geprobeerd een compromis te zoeken met de oppositie. Het ziet er naar uit dat het leger gaat ingrijpen en een staatsgreep zal plegen."
Massademonstraties
Tegen het bewind van Mursi zijn al dagen massademonstraties bezig. Tegenstanders verwijten hem onder meer de economische problemen in Egypte niet goed aan te pakken. Ook zou de president vooral de politieke agenda van de Moslim Broederschap uitvoeren, en te weinig oog hebben voor de belangen van anderen.